Tre män i 20-30 årsåldern med invandrarbakgrund har häktats på sannolika skäl misstänkta för inblandning i bombdådet mot polishuset i Helsingborg år 2017. Två av männen sitter sedan tidigare i fängelse för mordförsök och allmänfarlig ödeläggelse.

Det var i oktober 2017 som en maskerad man fastnade på övervakningskamera när han placerade en bomb vid entrén till polishuset. Bomben förstörde stora delar av entrén och väntrummet. Även fastigheten på andra sidan gatan skadades av tryckvågen.


LÄS ÄVEN: Antalet bombdåd på en fortsatt hög nivå i år

Polisen publicerade övervakningsfilmen och vädjade till allmänheten om tips men trots detta lyckades man inte ställa någon inför rätta. Snart fem år senare har polisen fyra misstänkta för inblandning i dådet.

Alla har invandrarbakgrund

På onsdagen beslutade Helsingborgs tingsrätt att häkta tre personer misstänkta för grov allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. De misstänkta männen är hemmahörande i Helsingborg men har invandrarbakgrund från Balkan, Nordafrika och Mellanöstern.

En 32-åring har invandrarbakgrund från Algeriet och är enligt Helsingborgs Dagblad ledare för stadens mest inflytelserika kriminella nätverk. Han förekommer i belastningsregistret för en lång rad grova brott och avtjänar nu ett fängelsestraff på tio år för bland annat mordförsök. Vid brottet ska 32-åringen ha försökt döda en man i staden. Offret träffades av fyra skott i höger ben och två i vänster ben från ett automatvapen.

En 26-åring har invandrarbakgrund från Bosnien och avtjänar nu ett fängelsestraff på fem år för anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Vidare är han dömd för hot mot tjänsteman och narkotikabrott.

En 23-åring har invandrarbakgrund från Libanon och förekommer sedan tidigare i belastningsregistret för bland annat flera vapenbrott, försök till rån och narkotikabrott.

LÄS ÄVEN: Fler bombdåd 2020 än någonsin tidigare i Stockholm