Internationella investerare backar från gröna investeringar i Sverige, i synnerhet när det rör vindkraft. Sverige utmärker sig i Norden, här är det allra svårast att få investerare på kroken just nu, uppger en expert.
Redan innan Tidöavtalet fanns frågetecken kring tidplanen, finansieringen, regelverket och hanteringen kring den havsbaserade vindkraften men nu har situationen förvärrats och blivit mer problematiskt för långsiktiga investeringar i kraftslaget.
LÄS ÄVEN: Se vindkraftsgranskningen här – räddning eller fördärv?
– Vi har ganska många kunder som är investerare och finansiella aktörer och det är absolut signalen från dem nu, säger Elin Akinci, energianalytiker på ELS Analysis, till Tidningen Näringslivet.
Enligt Akinci handlar det till stor del om osäkerheter kring hur lång tid det tar att få tillstånd och att inget tydligt regelverk finns på plats om hur man får exklusiv rätt till olika sajter. Den förra regeringen tog initiativ till vissa utredningar men det som står i Tidöavtalet tyder på att arbetet kan stanna upp.
Sverige utmärker sig
Investerare flyttar pengar bort från Europa och från Sverige i synnerhet. I Danmark händer jättemycket men inte i Sverige, varnar hon.
– Andra länder sätter upp volymmål och initierar en massa efterfrågestimulerande åtgärder, både när det gäller vätgas, havsbaserad vind och så vidare. Sverige utmärker sig i Norden, här är det allra svårast att få investerare på kroken just nu, säger hon.
LÄS ÄVEN: Energi- och miljöprofessor: Vindkraften inte hållbar
Samtidigt är hon kritisk mot subventioner.
– Sådana behöver vi definitivt inte. Men det som sker nu runt om i Europa är att man stödjer efterfrågan. Det kan man tycka vad man vill om, men i Sverige står det stilla när andra länder investerar för fullt i gröna tekniker. Sverige riskerar att hamna på efterkälken, säger hon.
Allt behövs
Att regeringen öppnar upp för satsningar på ny kärnkraft är väldigt bra, anser Akinci, men löser inte problemen med elförsörjningen här och nu. Inte heller på sikt tror hon att det kommer vara tillräckligt och “allt behövs”.
LÄS ÄVEN: Satsade på egen vindkraft – blev en flopp
Hon efterlyser att man åtgärdar regelverk och skapar stabila förutsättningar för alla typer av energiinvesteringar. Sverige har egentligen alla marknadsförutsättningar på plats för gröna investeringar men regelverken står i vägen, är slutsatsen, och Europas längsta tillståndsprocesser på 10-15 år måste kortas.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.