Natten mot torsdagen stormade horder av uppretade muslimer den svenska ambassaden i Iraks huvudstad Bagdad och satte byggnaden i brand. Detta i protest mot svensk grundlag som tillåter islamkritik. Nu gör den irakiska regeringen gemensam sak med upploppsmakarna och säger upp alla diplomatiska förbindelser med Sverige eftersom polisen inte återkallat de tillstånd man meddelat för ytterligare koranbränningar.

I närtid är det den irakiske islamkritikern Salwan Momika som beviljats tillstånd för ytterligare en manifestation mot den kontroversiella religionsideologin innefattande en koranbränning. Det väckte stor uppståndelse när han nyligen eldade upp ett exemplar av den omdiskuterade boken utanför en moské i Stockholm.

Att Momika fått tillstånd för en ny koranbränning har kommit till den irakiska regeringens kännedom och man meddelade att såvida inte det givna demonstrationstillståndet återkallas och ett generellt koranbränningsförbud införs, avsåg man att säga upp de diplomatiska förbindelserna med Sverige.

Polisen i Sverige uppgav dock att man inte ämnade dra tillbaka det tillstånd man gett för en koranbränning utanför den irakiska ambassaden i Stockholm klockan 13 idag. ”Sammankomsten ska genomföras” är beskedet i kommunikén. Iraks regering har av det skälet kallat hem sin ambassadör i Sverige.

Momika valde dock att denna gång bara sparka fotboll med en medhavd koran. Den eldades inte upp.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Svenska ambassaden i Irak stormad och satt i brand

Stormning och mordbrand kallas ”överträdelse”

Nattens stormning och mordbrand mot den svenska ambassaden i Bagdad rubricerar den irakiska regeringen endast som en ”säkerhetsöverträdelse”. Den irakiska polisen ska dock ha gripit minst 23 personer i samband med de muslimska korankravallerna.

De flesta av de gripna uppges dock redan ha släppts och det är oklart om det blir något rättsligt efterspel för dessa. Några personer som skadat sig i samband med stormningen fick också föras till sjukhus för omplåstring.

SE VIDEO: Koranbränning utanför Iraks ambassad

Drar in arbetstillstånd för Ericsson

Den irakiska regeringen meddelar att man utöver att bryta de diplomatiska förbindelserna drar in arbetstillståndet för den svenska telekomjätten Ericsson att bedriva verksamhet i landet. Också det med hänvisning till vad man kallar ”koranskändningar” i Sverige.

Vidare meddelar Iraks kommunikationsminister Hayam al-Yasiri att affärer med alla svenska företag förbjuds i landet.