På torsdagen väcktes åtal mot ytterligare två män med utomvästlig muslimsk invandrarbakgrund för korankravallerna i Norrköping – det intifadaliknande våld som under påskhelgen utspelade sig i sex städer och där tvåhundra poliser skadades genom stening och ett stort antal polisfordon, stals, vandaliserades och sattes i brand.

Enligt åtalet har den ene mannen, 21-årige syriern Hussein Alhelou, deltagit i båda dagarnas muslimska invandrarvåldsamheter medan den andre, 22-årige irakiern Mohammed Sadeq Ali Yaqoob Yaqoob, endast kunnat bindas till den första dagens korankravaller.

Båda männen åtalas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och grov misshandel.

Bild: Polisen.

Under den första åtalspunkten anges att: ”Mohammed Sadeq Ali Yaqoob Yaqoob och Hussein Alhelou har tillsammans och i samförstånd med varandra och flera andra medgärningsmän angripit och stört räddningstjänsten under pågående utryckning genom att använda våld mot räddningstjänstens personal och genom att skada den brandbil som använts i verksamheten. Mohammed Sadeq Ali Yaqoob Yaqoob och Hussein Alhelou har därvid deltagit i omfattande stenkastning mot en brandbil som fem brandmän färdades i, varvid brandmännen och brandbilen skadats. Räddningstjänsten har därmed inte kunnat utföra sitt uppdrag att släcka anlagda bilbränder och har fått retirera från platsen.

Brottet bör bedömas som grovt eftersom gärningen framkallat fara för flera människors liv eller hälsa, egendom av särskild betydelse och varit av särskilt farlig art, då den varit väl organiserad och ingått som ett led i ett större angrepp mot blåljusverksamhet och medfört att räddningstjänsten inte kunnat fullfölja sitt uppdrag på platsen.

Bild: Polisen

Under den andra åtalspunkten anges att: ”Mohammed Sadeq Ali Yaqoob Yaqoob och Hussein Alhelou har tillsammans och i samförstånd med varandra och andra medgärningsmän kastat ett mycket stort antal stenar och andra föremål mot en brandbil som var under utryckning. I brandbilen färdades brandmännen M.B., F.L., P.N., M.H. och A.F.. Det hände den 14 april 2022 på Navestadsgatan i Navestad i Norrköping, Norrköpings kommun. M.B., F.L., P.N., M.H. och A.F. träffades av bland annat stenar och glassplitter och orsakades bland annat smärta och svullnader.

Brottet bör bedömas som grovt eftersom gärningen varit livsfarlig och det visats särskild hänsynslöshet eller råhet genom att ett stort antal personer
tillsammans angripit brandbilen och brandmännen med ett stort antal stenar.

Bild: Polisen.

Kammaråklagare Thomas Ramstedt vid Åklagarkammaren i Norrköping som håller i målet bedömer bevisläget som gott då det finns ett omfattande videomaterial som dokumenterar brottsligheten.

– Min främsta bevisning är även i detta åtal ett omfattande filmmaterial som jag menar tydligt visar hur aktiva de åtalade varit genom att bland annat kasta stenar mot både räddningstjänstens fordon och personal och även emot poliser. Blåljuspersonalen har utsatts för en uppenbar livsfara genom de åtalades hänsynslösa agerande, skriver han i ett pressmeddelande.

”Fruktansvärt hat och våld”

De poliser som kommenderats ut för att skydda allmänheten och försöka få stopp på demokratifientliga muslimska våldsamheterna har vittnat om att de ”aldrig mötts av ett så fruktansvärt hat och våld” som det de utsattes för under dessa dagar i Norrköping.

Jan Staaf är utredningsledare för den polisutredning som fortfarande pågår efter upploppen. Han uppger att man så här långt har identifierat ytterligare ett femtiotal personer som kan ställas inför rätta för korankravallerna. Ännu fler kan tillkomma.

Bild: Polisen

Kan inte utvisas trots utländskt medborgarskap

Båda männen har sedan de anlände till Sverige tilldelats svensk medborgarskap vid sidan av sina irakiska och syriska. De kan därför enligt idag gällande lagstiftning utvisas.

Hussein Alhelou är tidigare dömd för penningstvättsbrott och för en privat miljonskuld som han försökt undandra sig. Mohammed Sadeq Ali Yaqoob Yaqoob är tidigare dömd för narkotikabrott.

Åtalet kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

LÄS MER: Korankravaller sprider sig till Norrköping
LÄS MER: ”En skam för svensk polis” – hård internkritik efter skandalinsats i Linköping och Norrköping
LÄS MER: Nya korankravaller i Linköping och Norrköping: ”Vi muslimer bränner upp hela landet för vår tro”
LÄS MER: Somalisk islamextremist åtalas för korankravaller i Norrköping