Polisen efterlyser en irakisk medborgare som under rättsprocessen för en grov gruppvåldtäkt försattes på fri fot och försvann. Han är dömd till fem års fängelse och utvisning.

Den 4 eller 5 juni 2021 våldtog 51-årige Salman Dawood Salman och 27-årige Abdulsalam Ali Hussein Al-Dulaimi en kvinna i en källarlokal på Viktoriagatan i Örebro. Enligt rättshandlingar som Samnytt tagit del av är de två irakiska förövarna släkt med varandra – Salman är Abdulsalams farbror.

I tingsrätten frikändes de båda gruppvåldtäktsmännen då rätten inte ansåg att bevisen höll fullt ut för fällande dom. Abdulsalam fälldes dock för andra brott, däribland utpressning och kränkande fotografering och förpassades bakom lås och bom.

Även Salman fälldes för andra brott, dock endast trafikbrott som inte gav någon frihetsberövande dom. Trots att åklagaren valde att överklaga den friande domen och att Salman endast är medborgare i Irak beslöt tingsrätten att försätta Salman på fri fot.

Salmans irakiska pass. Bild: Polisen.
Brottsplatsen. Bild: Polisen.
Kumpanen Abdulsalam. BIld: Polisen.

Fälldes i högre instans men är försvunnen

Salman insåg att risken var stor att han skulle fällas i högre instans och valde att försvinna. Så skedde också. Göta hovrätt rev den 5 oktober 2022 upp den friande domen och fällde Salman och Abdusalam för grov våldtäkt. Men nu var Salman försvunnen. Var han befinner sig vet ännu ingen idag.

I ett försök att få fatt på mannen går polisen nu ut med en efterlysning med bild och namn. Draghjälp får man av TV3-programmet Efterlyst. Salman ska avtjäna ett femårigt fängelsestraff (minus en tredjedel i rabatt enligt praxis) och därefter utvisas. Men det förutsätter att han hittas.

Den som har upplysningar om var Salman kan befinna sig kan kontakta polisen på telefon 114 14 eller TV3 Efterlyst på telefon 08-702 00 90.