Foto: Gage Skidmore/ khamenei.ir/Gage Skidmore
I samband med att Joe Biden tar över styret i USA efter Donald Trump väljer Iran att provocera omvärlden med ett erkännande om att man återupptar produktionen av höganrikat uran. Den muslimska diktaturregimen bryter med beskedet öppet mot det internationella kärnenergiavtalet.
Uppgifterna kommer från den statskontrollerade iranska nyhetsbyrån Mehr. Anrikningsprocessen är ett steg mot att utveckla kärnvapen. Bedömare menar att Iran med det utmanande beskedet signalerar att man betraktar den nya amerikanska regeringen som svag
Avtalet slöts mellan Iran och de länder som är medlemmar i FN:s säkerhetsråd plus Tyskland. Misstankar har länge funnits om att Iran i lönndom fortsätter att utveckla kärnvapen och utveckla teknik för att ta fram höganrikat uran till sådana vapen och Donald Trump beslöt därför att USA skulle lämna avtalet.
Den avgående presidenten får nu rätt i sina farhågor. Samtidigt har tillträdande Joe Biden lovat att USA ska återinträda i kärnenergiavtalet, ett löfte som om det inte dras tillbaka nu kan bli ytterst kontroversiellt i skenet av att Iran erkänt avtalsbrott.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är en av de nationsledare som anser att Irans återupptagna urananrikning på signalerar att landet avser att gå vidare med utvecklandet av ett militärt kärnvapenprogram. I ett uttalande fastslår han att ”Israel inte kommer att tillåta detta”.
Iran anklagar i sin tur Israel för att ligga bakom lönnmordet på Mohsen Fakhrizadeh som beskrivits som det iranska kärnenergiprogrammets fader. Han sköts för en dryg månad sedan ihjäl i ett välplanerat bakhåll i Teheran.
Samtidigt är Israels eget kärnvapenprogram omstritt då det utvecklades i hemlighet och innehas utan att landet officiellt erkänt att det existerar. Avslöjandet gjordes i mitten av 1980-talet av Mordechai Vanunu som som arbetat som kärntekniker i programmet.
Vanunu kidnappades, efter att ha läckt uppgifterna till brittiska tidningen The Times, av den israeliska underrättelsetjänsten Mossad under en resa i Rom och fördes neddrogad i en låda tillbaka till Israel där han i en hemlig rättegång dömdes till 18 års fängelse, livstids utreseförbud och yppandeförbud.
Irans erkännande av brott mot kärnenergiavtalet koordineras också med en annan provokation mot väst. Regimen har låtit landets muslimska ”revolutionsgarde” beslagta ett sydkoreanskt tankfartyg, MT Hankuk Chemi.
Den officiella förevändningen är att fartyget ”förorenat iranskt farvatten”. Åtgärden bedöms dock allmänt vara en hämndaktion för att sydkoreanska banker låtit frysa iranska oljepengar.