Under lördagen bekräftades ytterligare två fall av corona i Sverige, ett i Västra Götalandsregionen och ett i Stockholmsregionen. Båda fallen har kopplingar till Iran. Samtidigt cirkulerar videos i sociala medier, där iranier slickar på muslimska helgedomar som misstänks vara smittohärdar, för att frivilligt smittas.

På lördagsförmiddagen konstaterade Folkhälsomyndigheten att en kvinna från Iran tagit med sig viruset hemifrån till Sverige. Uppgiften kunde senare också bekräftas av Västra Götalandsregionen. ”Personen har blivit smittad i Iran och tagit kontakt med vården via 1177”, skriver Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

Senare under dagen upptäcktes ytterligare ett fall, denna gång i Stockholmsregionen, efter aktiv smittspårning. Denna person har koppling till en annan kvinna som även hon smittats i Iran, uppger Region Stockholm. Den smittade har isolerats på Karolinska Universitetssjukhusets infektionsklinik i Huddinge för vård. Sammanlagt har 13 personer än så länge konstaterats vara smittade i Sverige.

– Patienten får vård och vi genomför smittspårning för att nå eventuella personer som patienten kan ha haft kontakt med. Det är viktigt att betona att det vi hittills fått bekräftat är fall som antingen smittats utomlands eller varit i kontakt med någon som smittats utanför Sverige, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm.

”Skrämmande dödssiffror” i Iran

Näst efter Kina är Iran det land som registrerat högst antal dödsfall orsakade av viruset. De officiella siffrorna, som registreras av forskare vid Johns Hopkins University, indikerar att 43 iranier har dött. Enligt Al Arabiya rapporterar dock BBC Persian att viruset tagit minst 210 liv i Iran. BBC:s uppgifter bygger på rapporter från sjukhus i Iran.

Dödstalet från coronavirus i Iran är ”mycket högre” än det officiella dödstalet, sade den iranska parlamentsledamoten Gholamali Jafarzadeh Imenabadi i fredags och tilllade att han själv sett rapporter med ”skrämmande dödssiffror” från sin hemstad Rasht, i norra Iran.

Irans biträdande hälsominister Iraj Harirchi bekräftade i tisdags att han själv smittats. Detta bara dagen efter att han i en omtalad tv-sänding försäkrat att utbrottet av corona i Iran var under kontroll.

Slickar för att smittas

Ett antal videor cirkulerar på sociala medier där iranier kysser och slickar på muslimska helgedomar samtidigt som de uppmanar andra att besöka dessa, för muslimer, heliga platser.

”Jag är inte rädd för coronaviruset”, säger en av männen som slickar på den muslimska helgedomen. En annan man hävdar att han slickar på monumentet för att bli smittad och tror sig på så vis hindra andra besökare från att bli smittade.

I en annan video syns en ung pojke slicka på porten till ett annat, för muslimer heligt, monument. ”Bra gjort av det här unga barnet, han slickar på alla dörrarna”, säger en berättarröst och konstaterar ”Det är vi och våra barn som kommer få viruset”.

Resenärer från Iran har testats positiva för corona i Afghanistan, Kuwait, Bahrain, Irak, Libanon, Kanada och Sverige.

Turkiet, Pakistan, Afghanistan och Armenien stängde sina landgränser med Iran redan för en vecka sedan och både Irak och Förenade Arabemiraten har stoppat all flygförbindelse med Iran, rapporterar Forbes. Sverige har dock inte gjort några liknande åtgärder.

”Det gäller att göra lagom”

I tisdags landade ett flygplan med resenärer från Iran på Landvetter i Göteborg. Inga särskilda åtgärder vidtogs vid ankomsten. ”Det gäller att göra lagom”, sa Statsepidemiologen Anders Tegnell till SVT då. Iran Airs flight IR713 från Teheran landade igår på Arlanda. Även detta skedde utan höjd säkerhet eller tester av de ankommande.

Igår berättade Aftonbladet om Ashkan och hans mamma som båda misstänks vara smittade. Mamman är på besök från Iran.

– Hon har haft feber, hosta och andningssvårigheter. Jag hostar också och är öm i kroppen, säger Ashkan till Aftonbladet under lördagsmorgonen.

Om det är corona de två drabbats av vet de ännu inte. Trots upprepade kontakter med 1177 Vårdguiden har Ashkan och hans mamma ännu inte testats, skriver tidningen. Detta samtidigt som Region Stockholm under lördagen gick ut med att de nu infört provtagning i hemmet för de som efter samtal med 1177 bedömts kunna vara smittade.