Tidigt på måndagen landade ännu en kvinna i Sverige som rest iväg för att ansluta sig till den muslimska terrororganisationen IS men som nu efter att planerna på ett teokratisk kalifat under sharia i Syrien och Irak gått i stöpet velat tillbaka till den svenska demokratin och tryggheten.

Kvinnan, som idag är 48 år, gav sig av från Stockholm redan 2011 och tog med sig de fem barn hon då hade. Hos IS i Syrien ska hon ha ingått ett nytt äktenskap och fött ytterligare barn.

LÄS ÄVEN: Återvändande IS-terrorist misstänks för krigsbrott

De senaste veckorna har hon tillsammans två av barnen suttit i förvar i läger i Turkiet. DNA-tester uppges ha gjorts för att fastställa att barnen verkligen är kvinnans.

LÄS ÄVEN: Misstänkt kvinnlig IS-terrorist häktad

Flera av de medförda barnen döda

Mannen hon gifte sig med i Syrien uppges ha dött i strid. Även de flesta av de fem barnen hon tog med sig ska ha dött under bortovaron.

LÄS ÄVEN: Kvinnor och barn från terrorsekten IS är på väg till Sverige

De barn som kvinnan har med sig är ett av dem hon förde med sig 2011 och ett som fötts i terrorkalifatet. Ett barn till uppges vara vid liv och kvar någonstans där borta.

LÄS ÄVEN: IS-kvinnor talar ut: ”Ber att Allah ska använda oss för jihad”

Rymlingar från uppsamlingsläger

Ytterligare minst tre kvinnliga IS-terrorister och deras barn är enligt uppgift på väg till Sverige, flertalet rymlingar från lägret al-Hol i nordöstra Syrien där de hålls i förvar av kurdiska styrkor. Svenska UD säger sig dock inte vara i kontakt med dessa.

LÄS ÄVEN: Kvinnor och barn från terrorsekten IS är på väg till Sverige

Det kostar i snitt 150 000 kronor att anlita en människosmugglare för att få hjälp att rymma från lägret. Det är oklart vem som betalat de summorna för de kvinnor som tagit sig till Sverige.

LÄS ÄVEN: Socialtjänsten tagna på sängen om anländande kvinnliga IS-terrorister och deras barn

Väntar åtal för krigsbrott och egenmäktighet med barn

I början av december anlände en annan kvinna till Sverige som tillsammans med sina barn reste iväg 2015 för att ansluta sig till IS. Kvinnan greps vid ankomsten till Sverige misstänkt för egenmäktighet med barn. Häromdagen tillkom även misstankar om krigsbrott.

LÄS ÄVEN: IS-kvinnor bränner ned ”otrognas” tält i flyktingläger

Det framgår inte om den 48-åriga kvinna som anlände på måndagen också har gripits eller kommer att gripas och utredas för samma typ av brott.