Mirsad-Bectasevic-Al-Hasani-Amer

Nu frigivne Mirsad Bectasevic t.v. och tidigare frigivne Al Hasani Amer t.v.

InrikesUtrikes

IS-terrorist släpptes ur grekiskt fängelse – är tillbaka i Sverige

Publicerad 8/26/2018
Annons

22-årige Al Hasani Amer från Jemen men med svenskt medborgarskap har släppts från det fängelse i Grekland där han förra året dömdes till 15 års fängelse för bland annat terrorbrott. Även 31-årige Mirsad Bektašević, från Serbien och med svenskt medborgarskap, som dömdes samtidigt med Amer förväntas friges.

Det var i slutet på januari 2016 som Amer och Bektašević greps på en bussterminal i Alexandroupolis i Grekland när de skulle stiga på en buss med destination grek-turkiska gränsen och med slutmål att ansluta sig till den muslimska terrororganisationen IS i Syrien.

De båda männen dömdes i maj 2017 i grekisk domstol för medlemskap i en terrororganisation och vapenbrott till maxstraffet 15 års fängelse. I juni i år fick de sina straff sänkta, Amer till sju år och tre månaders fängelse och Bektašević till nio års fängelse.

Men nu har alltså Amer släppts ur fängelset och ska redan ha återvänt till Sverige och Göteborg där han tidigare varit bosatt. Svenska UD bekräftar uppgifterna och säger också att ärendet för myndighetens del är avslutat. Man kan inte svara på varför Amer släppts trots att många år återstår av den utdömda strafftiden.

Det framgår inte huruvida det svenska rättsväsendet kommer att vidta åtgärder mot Amer eller om han efter den korta fängelsevistelsen i Grekland nu kan påräkna ett liv som en fri man i Sverige.

Enligt uppgifter till bland annat Sveriges Radio kommer även Bektašević att friges inom kort och då sannolikt återvända till Sverige. Bektašević hade redan innan han dömdes i Grekland ett gediget kriminellt CV i Sverige och utomlands.

Redan 2005 greps han i Sarajevo i Bosnien i färd med att tillverka självmordsbälten och förbereda en eller flera muslimska terrorattacker. Han dömdes 2007 tillsammans med tre andra muslimska terrorister till 15 års fängelse för terrorbrott.

Bektašević fick efter överklagande straffet sänkt till åtta år och fyra månaders fängelse. De svenska myndigheterna ömmade också för Bektašević och lät honom 2009 avtjäna återstoden av strafftiden här.

När Bektašević redan 2011 släpptes ut ur svenskt fängelse var han långt ifrån rehabiliterad. 2013 dömdes han bland annat för vapenbrott och 2014 gjorde han sin första muslimska jihadresa för att ansluta sig till IS i Syrien.

Det är oklart vad Säpo gjort för riskbedömning beträffande att ha Bektašević och Amer på fri fot i Sverige.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1053Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons