En IS-terrorist som tidigare bott i Västsverige uppmärksammas nu för att han återvänt till Sverige för att ta del av sjukvård på skattebetalarnas bekostnad. Därefter har terroristen återvänt för att fortsätta terrorkampen för den Islamiska staten.

Förra vecka rapporterade Samhällsnytt om den ökände IS-terroristen Michael Skråmo som tidigare figurerat i SVT Opinion Live för att sedan ansluta sig till Islamiska staten. På Twitter stoltserade Skråmo med att hans terroristvapen är betalda av svenska staten. Journalisten Sofie Löwenmark från stiftelsen Doku summerade uppgiften med att ”barnbidrag, bostadsbidrag och CSN utgick länge till kalifatet”.

Nu visar nya uppgifter att den 28-årige IS-terroristen Khaled Shahdeh från det ”utsatta området” Angered i Göteborg ska ha skadat sig i strid och då återvänt till Sverige för att ta del av sjukvård finansierad av skattebetalarna.

LÄS ÄVEN: IS-terrorist hyllar Sverige: ”Svenska staten betalade min glock och kalash”

Det är Khaleds pappa som berättar för Doku/Expressen att hans son återvände till Sverige för ett par år sedan med vad som beskrivs var krigsskador. Enligt uppgifter till journalisterna är det bekräftat att IS-terroristen mottog hjälp av svensk sjukvård. Sommaren 2015 var krigsskadorna läkta och då återvände Khaled till Syrien för att fortsätta strida för Islamiska staten.

Khaled reste ned tillsammans med en kvinna som var bosatt i Sverige och enligt uppgifter till anhöriga har paret tillfört terroristorganisationen två barn.

Läkarförbundet: ”Vi värderar inte människor”
Thomas Lindén, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsområde kommenterar uppgiften att en IS-terrorist har mottagit vård av svenska skattebetalare med att det är det medicinska behovet som styr om en person ska få vård – inte vem personen är.

– Vi värderar inte människor. Vi ger vård efter medicinskt behov utan att ta reda på vad det är för människa eller vad hon har gjort. Det är kärnan i läkaretiken, säger Lindén.