22-årige livsstilskriminelle Isak El-Moghrabi, bosatt i ”utsatta” Rosengård i Malmö, häktades på torsdagen vid Malmö tingsrätt, misstänkt för det uppmärksammade avrättningsmordet på 31-åriga läkarstudenten Karolin Hakim på öppen gata den 26 augusti 2019.

Isak avtjänar för närvarande ett fängelsestraff för på tre år för ett grovt vapenbrott han begick inför ett annat planerat avrättningsmord innan mordet på Karolin. Men Isak försattes på fri fot i avvaktan på att straffet skulle börja avtjänas och kunde under tiden begå mordet.

Tanken var – enligt uppgift hos SVT – att även Karolins man, 36-årige Naief Adawi, en tungt kriminell profil i Malmö, och parets spädbarn skulle skjutas ihjäl. Beställningsmorden utgjorde en del i en gängkonflikt i Malmös invandrarkriminella undre värld.

Under häktningsförhandlingen på torsdagen agerade Isak oberörd och log mot sina gängkramrater som släppts in i rättssalen. Han har nekat till att det var han som avlossade skotten men häktades på sannolika skäl., den högre misstankegraden.

Isak har trots relativt låg ålder ett gediget gängkriminellt förflutet. Han är tidigare dömd för bland annat grov olovlig körning, grov stöld, narkotikabrott, grovt vapenbrott, grov misshandel, tillgrepp av fortskaffningsmedel, rattfylleri, grovt olaga hot, ofredande, misshandel, olaga frihetsberövande, utpressning, rån och övergrepp i rättssak.

En person som misstänks för medhjälp till mordet på Karolin Hakim sitter häktad sedan i maj förra året. Ytterligare två personer som misstänks för inblandning i brottet har hittills lyckats hålla sig undan rättvisan.