Ebtisam Aldebe, tidigare nämndeman för Centerpartiet som sparkades efter en uppmärksammad sharia-dom i Solna tingsrätt, döms nu för grovt bedrägeri, även detta kopplat till hennes verksamhet som nämndeman.

Aldebe stod inför skranket i samma domstol, Solna tingsrätt, där hon själv tidigare agerat domare. De forna kollegorna anser att brotten hon begått har ett straffvärde på nio månaders fängelse men nöjer sig med att meddela en villkorlig påföljd och böter eftersom Aldebe inte tidigare är dömd för brott.

LÄS MER: Nämndeman bakom shariadom åtalas för grovt bedrägeri – lurat till sig mer än 150 000 kronor

Det väckte stor uppmärksamhet när Aldebe och ytterligare en nämndeman från Centerpartiet med samma islamistiska bakgrund för en tid sedan friade en man från misshandel av sin fru med hänvisning till att mannen kom från en finare familj än kvinnan. Domen ansågs bygga på synsättet i muslimska sharialag.

LÄS MER: Centerpartiets islamistiska nämndemän sparkas efter shariadomen

Rättsskandalen ledde till att de båda nämndemännen sparkades från sina domstolsuppdrag. Det mediala trycket på Centerpartiet blev också stort och beslut togs så småningom att utesluta de två personerna.

LÄS MER: Islamist bakom shariadom i svensk domstol

En kort tid senare visade det sig att Aldebe tillskansat sig stora summor i ersättning för domstolsarbete som hon inge haft rätt till. Hon hade begärt ut 150 000 kronor för nämndemannauppdrag samtidigt som hon varit sjukskriven och haft sjukpenning.

I juni i år väcktes åtal och nu har dom fallit i målet. Påföljden blir villkorlig dom och 6 000 kronor i böter för grovt bedrägeri. Hon döms också att betala tillbaka de 150 000 kronor av skattebetalarnas pengar som hon lurat till sig från tingsrätten.

Aldebe utsågs till nämndeman av Centerpartiet trots att det var känt att hon propagerat för anpassning av svensk lag till sharia.

Ebtisam är inte den första i den jordanska familjen Aldebe som ställt Centerpartist i blåsväder. För ett antal år sedan fick maken Mahmoud lämna partiet efter ett uppmärksammat kampanjande för att ersätta svensk lag med sharialag och införa särlagstiftning för muslimer i Sverige.