En muslimsk förskola med kopplingar till islamister uppmärksammas nu för att bedriva undervisning i islam vilket strider mot skollagen. Men förskolan avisar uppgifterna. ”Det har blivit någon form av missuppfattning, säger Ahmed Abusagr, styrelseledamot i Bilaal.

Den fristående förskolan Bilaal har islamisk profil och är en del av ett kooperativ med ytterligare förskolor belägna i Gävle och Umeå. I Söderhamn har skolan haft sin verksamhet i två år.

På lördagen publicerade lokaltidningen Helahälsingland uppgifter (bakom betalvägg) från Söderhamns kommun att Bilaal enligt säkra källor undervisar barnen i islam. Samtidigt ska förskolan ha beordrat personalen att vara tysta om den religiösa undervisningen vid kommunens tillsyn.

Agneta Olofsson är kommunens förskolechef och har tillsynsansvar för de fristående förskolorna. Hon tar uppgifterna på allvar och har därför agerat med ett föreläggande med krav på åtgärder.

–  Uppgifter kommer från en säker källa. Jag har pratat med Skolverket och man behöver inte veta vad som är exakt sant när man skriver ett föreläggande, ett föreläggande är till för att de ska få förklara det här, säger Olofsson.

LÄS ÄVEN: Muslimsk friskola bytte ut ”Ida” mot ”Allah” i Idas sommarvisa

”Någon form av missuppfattning”
Ahmed Abusagr är styrelseledamot och kontaktperson för Bilaal. Han förnekar att det pågår någon form av undervisning i islam.

– Vi håller på och gör en intern utredning. Det har blivit någon form av missuppfattning, säger Abusagr.

Bilaals förskola ska svara på föreläggandet senast den 18 april. Nämnden kommer även att kalla förskolans huvudman till ett nämndsammanträde.

Koppling till islamist
Samhällsnytt kan berätta att Abusagr är vän med islamisten Anas Khalifa som enligt Doku har spridit extremism i femton år. Redan år 2004 skrev Khalifa på hemsidan ”omislam” där han hyllade Usama bin Laden, uppmanade till väpnad jihad, spred antisemitism.


Khalifa är grundare till hemsidan muslim.se som bland annat framförde åsikter att homosexualitet ska straffas med döden, att muslimer ska hata icke-muslimer och ett judehat.

Här nedanför predikar Khalifa hat mot judar i en föreläsning år 2007.

”Om vi skulle ställa judar på en kö och spotta på dem så skulle de svimma.”

År 2013 dömdes Khalifa även till fängelse i tre år för ett omfattande momsbedrägeri i vilket han lurade staten på omkring 20-25 miljoner kronor. Av dessa hade fem miljoner blivit överförda ut ur landet och det förelåg misstanke om terrorfinansiering men det gick aldrig att bevisa.

LÄS ÄVEN: Muslimsk friskola hade avtal om islamsk lag

Islamist i Bilaal Gävle
År 2015 uppmärksammade Gefle Dagblad hur islamisten Ali Abdallah Al-Ganas året innan hade flyttat tillbaka till Gävle från Örebro för att arbeta i den muslimska förskolan Bilaal.

Al-Ganas var även engagerad i ökända Gävlemoské, ledd av släktingen, imamen Abu Raad som pekas ut som islamismens ledare i Sverige. I moskén predikade Al-Ganas och hans kontaktuppgifter stod dessutom med på moskéns hemsida.

Efter den blodiga attacken mot tidningen Charlie Hebdo i Paris där tolv personer mördades och elva skadades skrev Al-Ganas följande, ”Må Allahs frid och välsignelse vara över profeten Mohammed och må Allahs vrede och förnedring vara över de/den som gör narr av honom och de som tillåter det och de som håller tyst om det.”

Under sin tid i Örebro var Al-Ganas engagerad i moskén och lärde bland annat känna de två män som reste för att strida med terroristorganisationen Islamiska staten.

Al-Ganas kommenterade en av männens bortgång ett inlägg på Facebook. Enligt förskolläraren skulle man ”ej beklaga eller klaga”. Man skulle istället ”säga grattis brodern och hans familj” eftersom han blivit martyr.

I ytterligare ett inlägg på Facebook visade Al-Ganas upp ett pass som skulle föreställa sig vara utfärdat av den Islamiska staten. Han skriver även ”Må Allah förverkliga det här”.

LÄS ÄVEN: Skolor anmälda till Skolinspektionen – koranläsning och bön på lektionstid

Abusagr försvarar Al-Ganas
Efter att Al-Ganas visat sina islamistiska åsikter i sociala medier publicerade Gefle Dagblad en rad artiklar. I samband med publiceringarna lämnade Al-Ganas arbetet i förskolan Bilaal. Men enligt styrelseledamoten Abusagr var Al-Ganas islamistiska åsikter inte ett problem som låg till grund för att han lämnade.

– Det var på grund av kraven som Skolverket hade. Han var inte behörig fritidspedagog, sade Abusagr.