I en långintervju avslöjar Israels tidigare premiärminister Naftali Bennett att ledare i västvärlden blockerade vapenvila och ett möjligt fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina. Enligt Bennett, som agerade medlare i början av kriget, var Storbritanniens premiärminister Boris Johnson drivande i linjen att ”krossa Putin”.

Det har snart gått ett år sedan Ryssland invaderade Ukraina och någon fredsprocess nämns ännu inte. Enligt Kroatiens president Zoran Milanovic ska kriget hittills ha resulterat i 150 000 döda och 250 000 skadade ukrainska soldater samtidigt som Ukraina har förlorat en betydande landyta.

LÄS ÄVEN: Rysk våroffensiv väntas i Ukraina

Israel, som har bra relation till både Ryssland och Ukraina – men även Ukrainas allierade i västvärlden, har axlat rollen som medlare i kriget. Israels dåvarande premiärminister Naftali Bennett medverkade nyligen i en intervju hos israeliska tv-kanalen Channel 12 där han berättade om samtalen med parterna i konflikten.

Bennett uppger att han var i nära kontakt med NATO-länderna USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Enligt honom var Storbritanniens premiärminister Boris Johnson drivande för att väst skulle föra en aggressiv linje mot Ryssland vilket även USA:s president Joe Biden var öppen för. Frankrike och Tyskland var mer återhållsamma.

”Krossa Putin”

Bennett reste även till Moskva för ett möte med den ryske presidenten och höll vidare flera telefonsamtal från Jerusalem. Hans bedömning är att det i början fanns en tydlig möjlighet att nå fred mellan länderna men att det aldrig var aktuellt för ledarna i västvärlden som valde att driva på för att ”krossa Putin”.

Media mörkar uppgifterna

När media i västvärlden rapporterar om intervjun med Israels tidigare premiärminister ligger fokus på att Bennett har frågat Putin om han tänker döda Zelenskyj. Putin svarade nej på den frågan. Men att ett fredsavtal var mellan länderna var nära och att ledarna i väst ska ha blockerat den möjligheten nämns däremot inte i deras rapporteringar.

Hela intervjun med Naftali Bennett kan ses nedan (översättning aktiveras i YouTubes inställningar).

LÄS ÄVEN: USA anklagas för delaktighet i Nordstream-bombning