Italiens nya regeringskoalitation vill sänka skatterna och investera i välfärden

Delningar

Efter valet i Italien tidigare i år har regeringsförhandlingar mellan Femstjärnerörelsen och Lega Nord hållits. Efter tio veckor verkar de två partierna vara i stort sett överens men ett läckt utkast av regeringsprogrammet har orsakat oro på de finansiella marknaderna.

Hittills har de två¨partierna inte presenterat vem som ska bli premiärminister. Enligt Reuters vill båda partiledarna inte att den andre får rollen men ännu har de inte kommit överens om en alternativ person som de kan enas om.

Läckta dokument
I tisdags läckte även ett utkast till regeringsprogrammet enligt vilket regeringskoalitionen planerar be Europeiska Centralbanken att skriva av omkring 2600 miljarder av de skulder som Italien ådrog sig under de ”kvantitativa lättnader” som ECB erbjöd tidigare (QE-programmet).

Räntekostnaderna sköt efter läckan iväg samtidigt som aktiemarknaden gick ner, även efter att Claudio Borghi, Lega Nords ekonomipolitiske talesperson, sa att skuldavskrivningarna inte är en officiell del av deras program.

Högsta ökningen sen 2017
Borghi sa att de läckta dokumenten ”endast var några anteckningar” och menade istället att de vill att EU inte ska räkna in de obligationer som ECB köpte under QE-programmet i landets officiella skuldnivå rörande EU:s stabilitetspakt.

Italiens 10-åriga obligationer hoppade trots det upp nästan 1,9 procent till 2,13 procent, den högsta nivån sedan början av mars och den största ökningen på en dag sedan mars 2017. Samtidigt sjönk så kallade ”blue chip”-aktier med 2,5 procent.

Dyra vallöften
De två partierna gav under valkampanjen ett antal dyra vallöften. Lega Nord lovade platt skatt på 15 procent vilket skulle minska skatteintäkterna med runt 800 miljarder kronor. Samtidigt har Femstjärnerörelsen lovat investeringar i välfärden på omkring 170 miljarder kronor.

Båda partierna har lovat att skrota en impopulär pensionsreform, vilket i sin tur skulle kosta 150 miljarder kronor.

Italien har redan idag en enorm skuld motsvarande 130 procent av BNP. Endast Grekland ligger värre till av EU-länderna.

EU-skepticism
Båda partierna har en historik av att vara kritiska till EU. Enligt Reuters har dock Femstjärnerörelsen mildrat denna inställning det senaste året där man bland annat dragit tillbaka tidigare planer på att utlysa en omröstning om EU-medlemskapet. Lega Nord vill emellertid fortfarande lämna EU:s valutaunion.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

58 KOMMENTARER

 1. Det måste bli ett val till.
  Italienska väljare är som de andra som inte begriper att islam vill ta över, och då är fria val ett minne blott och massavrättningar på de otrogna.
  Krig väntar om islam bestämmer.

  • På ”tuben” finns berättelser som återger vad som hände i Iran -79 då mullorna tog över . . det kostade många många liv !

   Det ironiska är att kända vänstermuppar stod högt upp på prio-listan över vilka som skulle hängas .

   • Islam har i princip anammat kommunismens idéer om hur samhället skall styras. Ledarna skall dock vara hämtade ur prästerskapet, vilket fungerar motsvarande som kommunisternas ”eliter” är avsedda att fungera.
    Kommunisterna tror därför på fullt allvar att Muslimska Brödraskapet, de för civiliserade länder farligaste infiltratörerna, står för ett slags ”mildare islam”, av den typ kommunism socialister/socialdemokrater utmålar sig som. Men tro dem inte, de är alla fast i maktbegär och kommunism, och när de har malt ner alla de institutioner, som kan försvara vår civilisation, så blir deras diktatur total.

    De är väldigt nära nu att ha tagit kontroll över alla samhällsinstitutioner, nu när politrucken Eliasson söndrat Rättsväsendet (främst polisväsendet) och släppts lös inom den sista försvarslänken mot kommunistiskt förtryck, d v s försvarsmakten.

   • Om du funderar lite . Vad kan hända om mullorna ser att Iran blir utsatta för en långvarig bojkott . De tar makten Skall då USA starta ett nytt sk Irak krig . För att som Busch ville införa demokrati . Kolla hans tal innan kriget . allt går igen .

    • Detta känner nog många till en del om ! (?)

     Där och då var det USA som öppnade dörren till islamismen , här är det våra egna hjärmslöa politiker som öppnar dörren !

     Resultatet blir omkring detsamma . . MEN . . eftersom islam har en inbyggd konfliktvilja mot icke-muslimer så blir det värre hemma i Sverige antar jag med vardagliga oprovocerade mord och annat ! !

  • Vad då islam bestämmer? Islam är bara ett instrument i bankmaffias händer och den har en annan religion i bakgrunden.

   • Islam har en egen agenda. Även om globalister använder dem som en spelpjäs är de minst lika farliga som New World Order.

    • En påk är bara en påk. Faran beror på vem som har den i hand. När globalister använder islam som verktyg blir den farlig för oss. Tänk på det att de inte kommer i hit stridsvagnar utan de importeras av makthavare. I vilket syfte?

   • Javisst ser’u, bankirer är också mot ränta. Det är inte alls staten som importerar islamisterna. Det är inte alls staten som är internationalistisk och sjunger Internationalen 1:a maj varje år för att markera att deras första och högsta mål är att förinta alla nationer, förinta alla familjer och förinta all individualitet. Socialismens grundsatser. Sossens fjärde grundsats är att alltid ljuga, för sossen vet att folk ogillar det Gulag-samhälle som socialism nödvändigtvis leder till när PK tagit all makt och alla andras pengar. Så sossen ljuger att det är fria svenska individer som är fienden och alla problems orsak. Att ofrihet och mer PK-makt är enda lösningen, mer av samma.

    PK spenderar nu en kvarts miljard kronor i timmen dygnet runt året om. Men kommunistäckel som alkis här menar att det inte räcker. Ännu finns det enstaka svenskar som har lite pengar som PK bör stjäla, menar han, så blir allt bra.

     • Ljuger du, helt utan förklaring eller logik. Sossepolitikern lovar att islamisera Sverige (det var ju socialisterna som UPPFANN internationalismen=globalismen). Socialistiska väljare röstar på dessa politiker som sedan genomför sitt utlovade förintande av av nationen. Sosseväljarna klagar sen över sin helt självvalda tortyr och svält. Och som de allra värsta kommunistislamisterna som du, ljuger att det är fria skapande svenskar ”arbetsgivare” som är problemet och som du vill att ditt älskade PK ska överfalla och plundra bort.

      Ljug ihop en fantasifigur baserad på James Bond-skurken. Skyll allt på denne. Allt för att rädda ditt älskade PK. För inte kan väl staten, som ju stjäl allas pengar och dikterar allting som alla måste göra, kunna ha någon som helst skuld i vad staten själv gör? Näe, enligt alla er ljugande sosseäckel. Sen klappar era ”ledare” ihjäl er miljonvis om gången som de hjärnlösa löss ni är. Fattar aldrig någonting. Att passivt låta sig dödas av sin egen inbillade PK-Gud är det enda sossar duger till, det enda som någon sosse någonsin har uträttat i sitt patetiskt sorgrliga parasitliv.

     • Jag ska berätta denna anekdot till alla som känner mig och hoppas att de inte skrattar sig ihjäl :)))))))))

     • Du svänger dig med ord som Bilderberg , globalister och Gulagsamhälle .
      Men när man läser vad du skriver så inser man att du begriper INTE ett skvatt . Du leker betydelse full utan att övertyga

   • De måste ändå gå till val än en gång menar jag, då de har ett parlamentariskt kaos.
    De kommer till slut inte överens vilket är typiskt i ett korrumperad land.

 2. EU är en organisation för avdankade politiker, lobbister och multinationella företag. Som vill slippa tullavgifter. Om någon undrar så fungerade ländernas import och export bra redan innan vi gick med i EU. Den fria rörligheten inom EU var för medlemsländerna. Inte som nu från hela världen. Svenskarna blev i princip hotade av svenska politiker. Gick vi inte med skulle landet gå under. Gick vi med skulle vi få köpa billig sprit och resa utan pass. Så de flesta dumhuvuden inklusive mig röstade för ett medlemskap. Utan att fatta konsekvenserna. Svenska politiker fick en ny karriärstege med extrema löner och förmåner.
  Det var aldrig tal om en federation. Nu påverkar EU ca 50% av alla kommunala beslut. Låser rikspolitiken till EU med hot om vite om vi inte lyder.
  Vi har ingen frihet att styra landet som vi vill. Organisationen är en extrem maktapparat som stulit makten över Sverige.

 3. Bara inse att storbanker o globalist företag styr media. Väljer folket fel så blir marknaden orolig. Svenska valet SD på 40% så ler Soros kronan och höjer räntorna. Fixar ett nyval tillslut och Löfven sitter vid makten igen. Demokratin existerar inte.

 4. Italien är vad som återstår av det en gång så stolta Romarriket, föregångaren till västvärldens hela kultur. Så går det när man låter folk bygga upp parallella strukturer i städerna som lever på bidrag och kriminalitet.

  • Du menar att vad sanningen är sedan antikens dagar, när det gäller Romarrikets stormakt som skapade de politiska systemet, att allt handlar om länders makt som våra politiker vill äga!

  • Nej, Italien är vad som uppkom i mitten av 1800-talet när Italien enades under en kung efter att ha varit ett lapptäcke av små skitstater och fria städer som i stort sett bara skapade kaos på halvön.

   • Niklas, de småstaterna var de stora handelsstäderna Genua, Venedig etc. som utvecklade handeln och militärt och ekonomiskt stoppade Islams spridning genom att möjliggöra korstågen. I de småstaterna började också renässansen. Europas styrka har varit splittringen och den interna konkurrensen. Motsatsen till dagens EU.

    • Du är medveten om att renässansen började på grund av att Bysans föll för muslimerna och de grekiskt lärda tog sin tillflykt till det kristna Europa.
     Nu flydde de flesta västerut vilket är lite ironiskt med tanke på att det största ortodoxa riket efter Bysans var furstendömet Vladimir/ Moskva. Vilket resulterade i att Ivan IV utropade sig som tsar och överbeskyddare av den ortodoxa kyrkan, när kejsaren av Bysans inte längre kunde fullgöra den rollen.

     • Nej, renässansen började redan på 1300-talet och de italienska stadsstaterna hade täta förbindelser med Östrom där de även var i krig med dem. Östrom höll delar av Italien till och från sedan lång tid så det grekiska inflytandet var aldrig borta från Italien. Till det har du korsfararstaterna i Levanten som så klart influerades av Östrom. De erövrade ju Konstantinopel under ett korståg och införde latinskt styre (Det var då de stal mycket från Konstantinopel och tog till Italien).

  • Ja romarriket föll ihop platt som en pannkaka på grund av att de spred ut sig för tunt över för stor yta, för mycket välfärd, för många vansinniga projekt, korruption, och framför allt alldeles för många invaderande barbarer. Låter det bekant?

   • För många bögar framförallt. Inga barn föddes, till slut var bögarna tvungna att adoptera andra bögar för att få arvtagare.

    • Helt rätt. Sodomi och ocker var och är alla civilisationers värsta fiender. De äter upp samhällen inifrån.

  • Rumänien är det som återstår av Romarriket, Östrom, Bysans. Därav namnet Rumänien. Ceauşescu är rumänska för Ceasar. De talar ett romanskt språk mer troget latin är italienska. Bukarest byggdes med Paris som förebild. Zigenarna är ett annat folk.

 5. ”-Partierna gav dyra vallöften. Lega Nord lovade platt skatt vilket skulle minska
  skatteintäkterna med 800 miljarder kr. Femstjärnerörelsen lovade investeringar i välfärden på 170 miljarder.”

  Allt det är möjligt – om man skär bort cancertumörerna i den offentliga sektorn. Staten skall enbart ägna sig åt sitt ursprungsuppdrag: -Försvar, infrastruktur, energi, rättsväsende och säkerhet. I ett sådant samhälle kan man både ha platt skatt och riktiga pensioner. Men så ser verkligheten inte ut. Med tiden svälller staten upp och rollerna byts. Det blir medborgarnas uppgift att tjäna staten, istället för tvärtom. Sen sitter man där med demokratiutredningar, landstinget, informatörer och jämställdhetslotser. Till slut blir staten misstänksam mot medborgarna och reagerar med att strypa demokratin.

  Där är västeuropa idag. Och det blir vår undergång om vi inte lyckas hålla staten i schack. Problemet är att så många inte insett att staten inte vill oss väl.

 6. Så de förklarar att de inte begär att skulden ska skrivas av. Bara att man ska låtsas som att den inte finns. En ny runda i eurokrisen p.g.a. den nya italienska regeringen skulle nog sänka Liberalerna, om man ska tänka på den svenska valrörelsen. Om det blir tydligt att ännu efter 10 år är euron lika svag och skuldkrisen lika olöst. Då lär riksdagsman och nationalekonomiprofessor Carl B Hamiltons ständiga tjat om att vi borde gå med i euron få även senildementa folkpartister att byta parti.

   • Ja, det står ju klart att Sveriges regering i praktiken övergett Göran Perssons budgetöverskottsmål. Och eftersom svenska bostadspriser stigit med 50% medan de på kontinenten fallit med 30% senaste tio åren, så har vi en del fallhöjd att ta igen. Och på något sätt måste ju sossarna kompensera exportindustrilobbyisterna nu när Trump sänkt skatten till 21% för deras konkurrenter, medan de tvingas betala 45% vinstskatt i Sverige. Säkrare att bara öka beskattningen på sjukförsäkringar, som Moderaterna, L, C och KD vill för det drabbar ju bara svenskar, deras lurade väljare.

    • Det är ju bra att vi exporterar lika mycket el för devalverade kronor som vindkraften genererar på ett år..Elgenerering som vi subventionerar med elcertifikat och energiskatter .
     Ebberöds bank !

 7. OT:
  Vår nästa statsminister fyller år idag…Grattis på födelsedagen Jimmie önskar Bajen med anhang.

  • Båda är lika bra.

   ”Lega” förhåller sig till ”Lega Nord” som ”Centern” förhåller sig till ”Centerpartiet”.

 8. Sänkta skatter va fan, det går väl inte an om man man är en indoktrinerad svensk..
  Visserligen fick Borg in rekordmycket in till statskassan med hjälp av sänkta skatter och det gäller även i Trumps USA , men det mäste väl vara fejk news, inte sant.
  Inget att ta upp i msm och inget för det vänsterindoktrinerade SD.
  Hoppet står till AfS som i mitt tycke har det bästa programmet

  • AfS partiprogram är utan tvekan det bästa, ivf om man är svensk.
   Men frågan är om man hinner nå resultat innan valet.

   • Vi får väl hoppas AfS lyckas bra i valet i dessa tider där även Påven är en människohatande kommunist.

 9. Rejäla skattesänkningar och en författningsdomstol behövs i Sverige. Det tar bort många av de möjligheter som finns för politikerna att missbruka våra skattemedel.

  • Utan en författningsdomstol kan politikerna göra lite som de vill och gör det också.
   Därför är det viktigt att vi får en sådan domstol i Sverige som ett skydd mot klåfingriga politiker.

 10. Ännu ett nationellt prov är nu läckt, tydligen finns det ingen kompetens kvar någonstans i samhället, tänk så enkel lösning det finns på problemet, gör 500 olika varianter på det nationella provet, en halv timme före provet får varje skola reda på vilken av dessa varianter de ska använda, en skola ska använda variant 231 en annan variant 482, problemet löst, men så tillhör jag inte heller pk-etablissemanget jag är Sverigedemokrat med eget fritt tänkande.

 11. ”platt skatt på 15 procent vilket skulle minska skatteintäkterna med runt 800 miljarder kronor.”

  – Platt skatt på 15% medför en minskning av skatteintäkter runt 800 miljader.
  Italien kan inte ha hög skatt idag med tanke på att där bor 60 miljoner människor.

  Sen hoppas jag de tänker ge den välfärden exlusivt till Italienska medborgare då det inte går att ha ett välfärdssamhälle när där finns 4 miljarder människor som knackar på dörren.

 12. Alla som undrar var Soran Ismail tagit vägen kan alltså sluta undra nu. Han har blivit italiensk politiker.

LÄMNA ETT SVAR