Efter valet i Italien tidigare i år har regeringsförhandlingar mellan Femstjärnerörelsen och Lega Nord hållits. Efter tio veckor verkar de två partierna vara i stort sett överens men ett läckt utkast av regeringsprogrammet har orsakat oro på de finansiella marknaderna.

Hittills har de två¨partierna inte presenterat vem som ska bli premiärminister. Enligt Reuters vill båda partiledarna inte att den andre får rollen men ännu har de inte kommit överens om en alternativ person som de kan enas om.

Läckta dokument
I tisdags läckte även ett utkast till regeringsprogrammet enligt vilket regeringskoalitionen planerar be Europeiska Centralbanken att skriva av omkring 2600 miljarder av de skulder som Italien ådrog sig under de ”kvantitativa lättnader” som ECB erbjöd tidigare (QE-programmet).

Räntekostnaderna sköt efter läckan iväg samtidigt som aktiemarknaden gick ner, även efter att Claudio Borghi, Lega Nords ekonomipolitiske talesperson, sa att skuldavskrivningarna inte är en officiell del av deras program.

Högsta ökningen sen 2017
Borghi sa att de läckta dokumenten ”endast var några anteckningar” och menade istället att de vill att EU inte ska räkna in de obligationer som ECB köpte under QE-programmet i landets officiella skuldnivå rörande EU:s stabilitetspakt.

Italiens 10-åriga obligationer hoppade trots det upp nästan 1,9 procent till 2,13 procent, den högsta nivån sedan början av mars och den största ökningen på en dag sedan mars 2017. Samtidigt sjönk så kallade ”blue chip”-aktier med 2,5 procent.

Dyra vallöften
De två partierna gav under valkampanjen ett antal dyra vallöften. Lega Nord lovade platt skatt på 15 procent vilket skulle minska skatteintäkterna med runt 800 miljarder kronor. Samtidigt har Femstjärnerörelsen lovat investeringar i välfärden på omkring 170 miljarder kronor.

Båda partierna har lovat att skrota en impopulär pensionsreform, vilket i sin tur skulle kosta 150 miljarder kronor.

Italien har redan idag en enorm skuld motsvarande 130 procent av BNP. Endast Grekland ligger värre till av EU-länderna.

EU-skepticism
Båda partierna har en historik av att vara kritiska till EU. Enligt Reuters har dock Femstjärnerörelsen mildrat denna inställning det senaste året där man bland annat dragit tillbaka tidigare planer på att utlysa en omröstning om EU-medlemskapet. Lega Nord vill emellertid fortfarande lämna EU:s valutaunion.