En serie våldtäkter och sexuella övergrepp begångna av amerikanska soldater stationerade på Okinawa har lett till växande protester på den japanska ön. Landets socialdemokrater kräver nu att de amerikanska baserna stängs.

26 maj i år. En kvinna blir överfallen av en man i Yomitan på den japanska ön Okinawa. Mannen är mycket våldsam. Han slår och tar stryptag på kvinnan och försöker knäppa upp hennes byxor, men hon gör motstånd och angriparen tvingas till slut ge upp sitt våldtäktsförsök.

Polisen lyckas samma dag få tag på förövaren; 21-årige vicekorpralen Jamel Clayton. Han grips utanför den amerikanska Kadena-flygbasen som ligger alldeles i närheten.

Den överfallna kvinnan får allvarliga, men inte livshotande skador, av överfallet. Den 17 juni ställs den 21-årige USA-soldaten inför rätta, och fallet uppmärksammas medialt i Japan.

Våldtagen tonårsflicka

Men överfallet på kvinnan i Yomitan är inte det enda. En vecka efter att Jamel Clayton delgivits misstanke för våldtäktsförsöket avslöjas ännu ett sexbrott. En tonårsflicka under 16 år har våldtagits av en amerikansk soldat på julafton förra året.

Den 25-årige amerikanska soldaten Brennon R. E. Washington har tagit med sig den minderåriga flickan från en park, och våldtagit henne i sitt hem. Och han har ställts inför rätta för barnvåldtäkten redan i mars månad.

Google Earth Faksimil

Men fallet har tystats ned av de japanska myndigheterna. Och mörkläggandet spär på allmänhetens upprördhet. Det påstås att tystnaden är för flickans bästa, en förklaring som många inte köper. I japanska medier skrivs det dessutom om ”en serie” av dylika övergrepp under 2023 och 2024.

Amerikansk ockupation

Efter att storstäderna Hiroshima och Nagasaki, tillsammans med sina invånare, förintats av amerikanska atombomber sensommaren 1945 väljer den japanske kejsaren att kapitulera. Därefter följer en flera år lång amerikansk ockupation.

De många amerikanska baserna i landet, i synnerhet på Okinawa, är en ständig påminnelse om vilken sida som vann kriget. USA häver inte sin kontroll av den japanska ön förrän 1972.

Motståndet mot främlingarnas närvaro är stort. Rädslan för våldtäkter och andra övergrepp mot japanska kvinnor är inte den enda faktorn. Miljöförstöring med utsläpp av olja och andra kemikalier, höga ljud från militärövningar och flygningar på låg höjd över Okinawa är andra omständigheter som vållar huvudvärk för invånarna.

Socialdemokrater: Stäng baserna

Det framförs i Japan återkommande krav på att stänga amerikanska baser. Bland annat Japans socialdemokrater kräver nu, med anledning av sexbrotten, i ett utspel att baserna på Okinawa avvecklas.

De japanska socialdemokraterna är visserligen ett mycket litet parti, det minsta av oppositionspartierna i landets parlament. Men åsikten om att USA:s baser bör avvecklas är partiet långt ifrån ensamt om. Till och med företrädare för landets liberaldemokratiska maktparti har dragit paralleller mellan baserna och den ryska ockupationen av Ukraina.

Men USA:s baser kommer bli kvar i Japan. Anledningen är att landets konstitution från 1947, som formulerades efter önskemål från den amerikanska generalen Douglas MacArthur, tillsammans med det japansk-amerikanska säkerhetsavtalet från 1951 slår fast att USA ansvarar för Japans försvar.

Japans regering kan därför på sin höjd oftast endast kräva att en bas stängs i utbyte mot att USA erbjuds en bas på någon annan plats i landet. Något som skapar spänningar, då boende på den nya platsen sällan vill ha en sådan granne.

På sätt och vis är Japan alltså fortfarande de facto under amerikansk ockupation. Och de amerikanska soldaternas våldtäkter och sexövergrepp kan landets beslutsfattare inte göra särskilt mycket åt för att stoppa.