Under förra året flög EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker med privatflyg vid nästan hälften av alla resor. Ett dygn till Tunisien kostade skattebetalarna i EU hela 375 000 kronor. Samtidigt kräver Juncker att EU-medborgarna ska bli mer klimatsmarta.

I mitten av december uppmärksammades att EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker numera tjänar cirka 340 000 kronor per månad efter en löneförhöjning. Nu har den brittiska tidningen Daily Mail granskat Junckers resor i arbetet och kommit fram till att han använt privatflyg för 21 av de 43 resor han gjort mellan januari och november 2018.

LÄS ÄVEN: EU:s ordförande Juncker har fått löneförhöjning och tjänar nu 340 000 i månaden

Genomgången visar att Junckers 21 resor med privatflyg har kostat skattebetalarna i EU flera miljoner kronor. Detta trots att det enligt EU:s regelverk är tydligt att privatflyg bör undvikas och enbart användas när det inte finns andra alternativ.

En resa som som sticker ut extra är ett dygn i Tunisien i oktober. Den resan kostade skattebetalarna i EU drygt 375 000 kronor.

I november reste Juncker till Finlands huvudstad Helsingfors för att delta i en middag. Det blev ytterligare en kostsam utgift för Europas skattebetalare som stod för notan på 267 000 kronor.

LÄS MER: Jean-Claude Juncker fick avbryta pressträff – hade en svart och en brun sko

Kritiserats tidigare
Under flera år har Juncker kritiserats för att ha höga reskostnader för relativt korta sträckor. År 2017 reste Juncker till Italiens huvudstad Rom för två arbetsdagar till en kostnad för skattebetalarna i EU på 277 000 kronor.

År 2016 uppmärksammades att Juncker rest med privatflyg mellan Bryssel och Strasbourg. Med bil är den sträckan 44 mil.

Propagerar för miljön
Samtidigt som flertalet korta och kostsamma flygresor uppmärksammas i media varnar Juncker för att världen hotas av klimatförändringar.

– Vi måste lämna en mer hälsosam planet till dem som kommer efter oss, sa Juncker i ett tal under hösten.

I samband med det stora internationella klimatmötet i Katowice i Polen nyligen uppmärksammades att det stora flertalet delegater rest till mötet med klimatskadligt flyg.