➤ POLITIK På söndagskvällen deltog SD-ledaren Jimmie Åkesson i SVT Agenda och på måndagsmorgonen tog han även plats i Morgonstudion i samma kanal. Bland de ämnen som avhandlades fanns det politiska läget inför nästa års val och IT-skandalen.

I Agenda deltog också Ulf Kristersson, den potentiellt nye M-ledaren, som återupprepade att han inte vill se något som helst samarbete med Sverigedemokraterna.

– Vi kommer inte att förhandla med Sverigedemokraterna, var det kompromisslösa beskedet från Kristersson.

I Agenda debatterade Åkesson mot civilminister Ardalan Shekarabi (S) om vinsterna i välfärden. Kristerssons utspel och situationen inför valet nästa år avhandlades bara kortfattat.

På måndagsmorgonen återvände Åkesson till SVT för att delta i Morgonstudion. Där konstaterade han bland annat att Kristersson i egenskap av ny M-ledare bara kan ta makten med hjälp av Sverigedemokraterna.

– Ulf Kristersson, Stefan Löfven eller någon annan kommer inte kunna att bilda egen majoritet efter nästa val. Jag tycker att Ulf Kristersson svävar på målet, han kan inte svara på hur han ska kunna ta makten med Alliansen, om de blir mindre än de rödgröna. Det kan han bara göra med min hjälp, sa Åkesson.

Vidare pekade Åkesson ut välfärdspolitiken, invandringspolitiken och tryggheten samt hur det svenska samhället ska hållas samman som de frågor han tror kommer att dominera inför valet – frågor som han menar att Sverigedemokraterna äger.

Moderaternas främsta problem är enligt SD-ledaren att de är både liberala och konservativa på samma gång. Och även om Kristersson skulle välja en mer konservativ riktning ser Åkesson det som osannolikt att partiet skulle lyckas locka tillbaka de som tröttnat och gått över till SD.

– Det tåget har ändå gått för Moderaterna.

Tidigare har Åkesson krävt statsminister Stefan Löfvens (S) avgång för IT-skandalen på Transportstyrelsen. I Morgonstudion upprepade Åkesson att han inte tror på vad Löfven berättat om hans roll i affären och att han saknar förtroende för statsministern.