På onsdagen samlades omkring 1 500 människor i centrala Stockholm för att demonstrera mot äldres hemlöshet och en nedmonterad välfärd och trygghet. Arrangör är den ideella organisationen Vid din sida som hjälper äldre hemlösa och pekar på att äldre i Sverige behandlas ovärdigt trots ett ofta långt yrkesliv bakom sig. 

– Vi kräver att kommunerna tar ansvar för de äldre som bor på gatan, säger arrangören Jeanette Höglund.

74 000 underskrifter har man samlat ihop. Höglund hade velat lämnat över underskrifterna direkt till Stefan Löfven (S) men någon statsminister dök aldrig upp. Hon lovade dock att se till att lämna över dem personligen.

[soliloquy id=”263128″]

Demonstrationståget startade kl 14 i Humlegården och tågade till Mynttorget där Jimmie Åkesson (SD) var den enda partiledaren som deltog.

– Vi är här för att ni är fantastiska som gör det här och det är omöjligt att inte älska Jeanette för det hon gör. Det är så många äldre som slitit i hela sina liv och som inte får den välfärd de förtjänar. Jag förstår att ert förtroende för politikerna är begränsat, det är mitt med, sa Jimmie Åkesson varpå publiken jublade.

LÄS MER: Samnytt-TV: Därför kom svenska äldre ut för att demonstrera

Från Moderaterna deltog partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson som lovade att ”driva den här frågan i högre tempo”.

Se när Svantesson buas och Jimmie hyllas vid dagens demonstration:

Uppdatering: Här återfinns ett reportage om demonstrationen med intervjuer av initiativtagaren samt deltagare på demonstrationen: