Sverigedemokraterna står inför en historisk möjlighet att påverka Sveriges framtid. Med knappt ett år kvar till valet ökar SD-ledaren Jimmie Åkesson trycket på Moderaterna att upplåta plats i en regering för hans parti.

– Vi ska vara en likvärdig part i ett regeringssamarbete och ha ett inflytande i proportion till vår storlek, säger Jimmie Åkesson.

SD-ledaren ser stora möjligheter att få genomslag för partiets politik efter valet nästa höst. Ambitionen är att sitta i regeringen men det är det sakpolitiska innehållet som avgör, menar han. Åkesson ser däremot inget egenvärde i att vare sitta i eller släppa fram en regering om det inte innebär faktiskt inflytande på politiken.

– Vi håller på med det här för att få inflytande och förbättra samhället. Det gör man bäst genom att vara en del av en regering eller att leda en regering. Det är det vi går till val på att göra, säger Jimmie Åkesson till DN.

LÄS ÄVEN: SD-förslag: Arbetsplikt för bidragstagande invandrare

”Inflytande i proportion till partiets storlek

Att Moderaternas Ulf Kristersson tidigare sagt att han inte vill regera tillsammans med SD betyder inte att så inte kommer ske. ”Han vill inte det men jag vill det”, konstaterar Åkesson och menar att frågan är förhandlingsbar.

SD:s väljarstöd ligger för närvarande runt 20 procent. Därför blir det svårt, om inte omöjligt, för M att ta regera utan SD:s stöd. Åkesson är tydlig med att det stödet har en kostnad och säger att SD ska vara ”en likvärdig part i ett regeringssamarbete” och kräver inflytande i proportion till sitt partis storlek.

SD-ledaren vill se en detaljerad plan för vilken politik Kristersson ämnar föra i en M-ledd regering. Om SD inte ingår i regeringen kommer Åkesson istället att ställa krav och kräva konkretion kring alla frågor där M behöver SD:s stöd. Han säger sig ha goda förhoppningar inför samarbetet och menar att processen redan har påbörjats.

LÄS ÄVEN: Ulf Kristerssons argument mot SD som regeringsparti håller inte

Arbetar bort bilden av ett ensamt isolerat parti

Åkesson menar att samarbete blir allt viktigare för partiet. Han säger att de säkert hade kunnat sticka ut mer men anser det viktigt att skaffa förhandlingserfarenhet snarare än att agera som ett ensamt isolerat parti. Målsättningen är att närma sig andra partier för att bygga upp ett reellt regeringsalternativ. Därför satsar partiet idag på att öka partiets förtroende kring exempelvis den ekonomiska politiken och välfärden.

Att andra partier så sakteliga har börjat våga tala om de frågor som SD länge uppmärksammat ser Åkesson som positivt. Mycket av samhällsdebatten handlar om partiets kärnfrågor men det finns fortfarande mycket att göra, menar han.

– Jag tror att väljarna ser oss som garanten i de här frågorna. Det är vi som har tvingat fram de andra partiernas svängning och det är vi som är garanten för att det inte svänger tillbaka. Så länge vi växer och tar deras väljare så kommer de att tvingas att vara kvar i den positionen som de är i idag. Väljarna förstår den kopplingen.

LÄS ÄVEN: Storsatsning på rättsväsendet i SD:s budget

”Har svårt att ta C och S på allvar”

Både C och S har utmålat SD som ”ett hot mot den liberala demokratin”. Åkesson säger att han har svårt att ta det på allvar. Han menar att det snarare handlar om desperation från deras sida.

– Liberalismen och socialismen ser nationen som det största hotet mot förverkligandet av de utopiska samhällena som de strävar efter. Men är det någonstans som det finns en garant för demokratin så är det i nationen. Nationalstaten är själva grunden för att Sverige och vår del av världen har kunnat demokratiseras. Demokrati förutsätter sammanhållning och ett socialt kapital och det har man i nationalstater med grundläggande gemensam identitet. Det är det som vänsterliberalerna eller nyliberalerna i C vill slå sönder. Vi är ett hot mot deras samhälle men vi är inte ett hot mot demokratin.

Nästa vecka ger sig Åkesson ut på en turné genom landet med målsättningen att träffa folk och höra sig för om situationen i landet. Tanken är att han ska finnas tillgänglig för allmänheten under resan och han hoppas på öppna samtal.

– Det är genom ett demokratiskt fotarbete, långt ifrån maktens korridorer, vi skapar nya insikter om människors vardagsproblem. Ett öppet samtal mellan människor är den mest grundläggande byggstenen i en fungerande demokrati, säger SD-ledaren i ett utskick.