Söndagen var Sverigedemokraternas dag under politikerveckan i Almedalen. Partiledare Jimmie Åkesson drog trots dåligt väder en månghövdad och entusiastisk publik.

Talet tog avstamp i Vilhelm Mobergs klassiska text ”Svensk strävan” om varför Sverige tillhör svenskarna och det ansvar vi har att förvalta och förkovra vad tidigare släkten byggt upp.

Åkesson menade att de regeringar från höger till vänster som styrt Sverige de senaste decennierna gjort precis tvärtom – rivit ned vad andra byggt upp, dels genom att själva riva och dels genom att öppna dörren till Sverige för människor som påfallande ofta mer ägnar sig åt att riva än att bygga.

https://youtu.be/9YhG_hETzLo

SD-ledaren frågade om man inom det vänsterliberala etablissemanget var stolt över vad man åstadkommit och radade upp allt från gapande hål i välfärden till dödsskjutningar i förorten. Åkesson trodde att man nog faktiskt var stolt, att man lever så långt från verkligheten att man inte förstår vad man ställt till med och att dessa politiker därför behöver bytas ut.