Justitieombudsmannen (JO) är bekymrad över brottslingars tillvaro på Västerviksanstalten i Småland. Enligt uppgifter ska intagna ha uträttat behov i en papperskorg när personal inte haft tid vilket myndigheten anser är förnedrande.

Det är statstelevisionen som uppmärksammar att JO i somras utförde en tillsyn där brottslingar påstås ha vittnat om att det dröjer flera timmar innan anstaltspersonal kommer och öppnar dörren när de vill besöka toaletten.

LÄS ÄVEN: Kriminalvården bygger nytt – fångar ges ”luftiga bostadsrum” med havsutsikt och egna badrum

Enligt den skattefinansierade public service-aktören har situationen inneburit att brottslingarna istället ”tvingats” uträtta sina behov i papperskorgar.

”Ska bemötas med respekt för sitt människovärde”

Elisabeth Rynning är chef vid JO och hon riktar skarp kritik mot Västerviksanstaltens hantering av brottslingarnas toalettsituation. I tillsynsprotokollet ifrågasätter hon om den är förenlig med grundlagens bestämmelse om att ”varje intagen ska bemötas med respekt för sitt människovärde”.

”Jag har i ett tidigare beslut uttalat att det typiskt sett måste upplevas som förnedrande av den enskilde att vara hänvisad till att uträtta sina behov i en plastpåse eller papperskorg.”

Lokalerna ska renoveras för brottslingarna

Det framgår av ett svar från Västerviksanstaltens ledning att det framöver kommer att genomföras renoveringar av lokalerna vilket ska ge brottslingarna bättre förutsättningar.

LÄS ÄVEN: Kriminalvårdare berättar om situationen på häkten: ”Vi böjer oss för ondskan”