På torsdagen kom domen i fallet mellan medborgarjournalisten Joakim Lamotte och den så kallade näthatsgranskaren Tomas Åberg. Göteborgs tingsrätt går på Åbergs linje.

Fallet gäller flera inlägg på Facebook från 2018 och framåt där Lamotte beskrivit Åberg som djurplågare, bedragare och mytoman. I centrum har frågan om Åberg är att betrakta som en offentlig person stått.

Enligt Åberg har det rört sig som grovt förtal medan Lamotte betecknat det som journalistisk granskning av en offentlig person.

– Det är lite av en skandal, det här visar att vi inte har någon vidare yttrandefrihet i Sverige, säger Joakim Lamotte till Göteborgs-Posten.

LÄS ÄVEN: Joakim Lamotte: ”Jag avslutar mitt arbete med journalistik”

Han vet ännu inte om han kommer att överklaga eller inte. Han ångrar dock ingenting och inläggen i fråga kommer ligga kvar orörda.

– Jag har ingenting att skämmas för. Det har varit värt varenda öre att publicera de här inläggen.

Enligt Tomas Åberg bör Joakim Lamotte kunna glädja sig över domen då ”han slapp att sitta i finkan”.

Dagsböter, skadestånd och rättegångskostnader

Lamotte döms till dagsböter om 30 000 och skadestånd på 20 000 kronor till Åberg. Lamotte ska även betala Åbergs rättegångskostnader på nästan 100 000 kronor.

LÄS ÄVEN: Här är Lamottes svar på näthatsgranskarens stämningshot: Kom då!

Åberg har sedan tidigare stridit mot samma Facebookinlägg i tiotalet tidigare fall då det rört sig om personer som delat Joakim Lamottes texter. Där har Åberg vunnit i de flesta fall.