Den amerikanske presidentens ökände son Hunter Biden åtalas på nio punkter, inklusive tre grova brott, för olika typer av skattebrott. Ifall Biden döms riskerar han upp till 17 års fängelse.

I det 56-sidiga åtalet som lämnades in till en federal domstol i Los Angeles på torsdagen står att presidentens son ”spenderat miljontals dollar på en extravagant livsstil” snarare än att betala sina skatter. Det påstås även att Hunter Biden ”avsiktligt misslyckades med att betala sina skatter 2016, 2017, 2018 och 2019 i tid, trots att han hade tillgång till pengar för att betala några eller alla dessa skatter”.

Den särskilda advokaten David Weiss väckte anklagelserna och fallet tilldelades den Donald Trump-utnämnde domaren Mark Scarsi. Varken Vita huset eller Hunter Bidens advokater har kommenterat åtalet.

LÄS ÄVEN: Hunter Biden drog in miljoner dollar från ryssar och ukrainare

Weiss säger i ett uttalande att Hunter Biden satte upp ett fyraårigt upplägg där han valde att inte betala minst 1,4 miljoner dollar i självutvärderad federal skatt han var skyldig för beskattningsåren 2016 till och med 2019 och för att kringgå bedömningen av skatter för beskattningsåret 2018 när han lämnade in falska deklarationer.

Enligt justitiedepartementet kan Hunter Biden få maximalt 17 års fängelse om han döms för anklagelserna.

Planerat upplägg?

En av Donald Trumps söner misstänker dock att det hela är upplagt för att Hunter Biden ska slippa ännu värre konsekvenser.

LÄS ÄVEN: New York Times medger – storyn om Hunter Bidens laptop var inte fake news