Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) befinner sig i Frankrike på ett möte mellan EU:s inrikes- och migrationsministrar. När statstelevisionen frågar Johansson om terrorhot i Europa svarar han att det kommer från ”högerextrema” och att man nu måste öka fokus dessa grupper.

Under två dagar träffas ministrar från medlemsländerna i Lille för att närma sig en överenskommelse i asylpolitik men även samtala om terrorism och säkerhet.

LÄS ÄVEN: Regeringen överväger förbud mot ’rasistiska organisationer’: ”Ett hot mot vår demokrati”

Statstelevisionen träffade Johansson under besöket där han berättade om en utbredd oro runt om i Europa för så kallad högerextremism. Johansson drog upp exempel som den så kallade stormningen av Kapitolium 6 januari 2021.

– Vi har sett tendenser till det i Sverige också, med enskilda våldsdåd. Men det vi hör från Tyskland nu, är att de betraktar det här som det allvarligaste hotet just nu. Där finns det också försök från organiserade grupper att infiltrera försvaret och polisen. Det är väldigt väldigt oroväckande, säger Johansson till SVT.

– Och hur det verkligen kan gå, det såg vi ju inte minst i attacken mot Capitolium i USA. Här finns det en del grupper som är väldigt våldsbenägna och farliga, och de måste vi ha kontroll på.

Statstelevisionen frågar även Johansson om hotet från islamistiska grupper idag är ”överspelat”. Ministern vill att fokus ska ligga på högerextremism framöver.

– Nej, det finns ju kvar latent. Och det är viktigt att fortsätta hålla koll på och utveckla metoderna mot det också. Men det jag vill lyfta fram nu, det är att vi ser ett växande hot från högerextremt håll, svarar Johansson.

LÄS ÄVEN: SD och alternativa medier inkluderas i högerextremt terrorhot

LÄS ÄVEN: Regeringen vill likställa rasism med terrorism på EU-nivå – då svarar SD såhär