Journalisterna Ingrid Carlqvist och Maria Celander åtalades förra året för hets mot folkgrupp. Detta efter att ha på sin sajt tagit in ett debattinlägg om samhällsfaran med klanmentalitet bland invandrade muslimer. Efter att tingsrätten friat journalisterna väntas nu dom i hovrätten efter att åklagaren överklagat domen.

LÄS MER: Domen mot Ingrid Carlqvist överklagas

Artikeln ifråga anmäldes för hets mot folkgrupp och åklagare tog fallet till rättegång. Carlqvist och Celander friades dock av Helsingborgs tingsrätt som menade att de frågeställningar som artikeln tar upp är väl inom ramen för den öppna och fria debatt som den grundlagsfäste yttrandefriheten skyddar.

Kammaråklagare Helene Jacobsson som drivit ärendet förklarade sig missnöjd med den friande domen och överklagade. Nu tas målet upp i hovrätten och de två kvinnliga journalisterna ställs därför inför skranket på nytt.

LÄS MER: Ingrid Carlqvist åtalas för hets mot folkgrupp – ingen vet vad det gäller

Skrev om klanmetalitet inom apoteksnäringen

I den aktuella debattartikeln skisserades ett scenario där det uppstår brist på läkemedel i Sverige samtidigt som apoteksverksamheterna mer och mer tagits över av aktörer med rötter i teokratiska muslimska länder där släkt- och klanlojalitet har företräde framför demokratiska principer om allas lika rätt till vård. I synnerhet skiljer man i dessa kulturer värdemässigt på muslimer och icke-muslimer.

Artikelförfattaren varnade för att etniska icke-muslimska svenskar kan komma att bli utan medicin när en sådan hierarkisk människosyn slagit igenom i apoteksverksamheterna i Sverige. En läsare ansåg att resonemanget utgjorde missaktning mot muslimer och polisanmälde det.

Inte hets mot folkgrupp enligt tingsrätten

Anmälaren fick stöd av åklagare som driva saken till rättegång men lyckades inte övertyga domstolen om att de två journalister som tagit tagit in artikeln gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp.

När målet på onsdagen togs upp i hovrätten kommenterade kammaråklagare Helene Jacobsson varför hon anser att det ytterligare av rättsväsendets resurser bör läggas på fallet och journalisterna fällas.

– Jag delar inte tingsrättens bedömning. Jag anser att artikelns innehåll full klart överskrider gränsen för en saklig och vederhäftig diskussion

Hon uppger att artikelns innehåll behöver prövas i högre instans för att få till stånd en strängare rättspraxis med mer långtgående inskränkningar i yttrande- och tryckfriheten.

Journalisterna hoppas bli friade även i högre instans

Ingrid Carlqvist och Maria Celander är tvärtom hoppfulla om att hovrätten i likhet med tingsrätten ska stå upp för den fria och öppna samhällsdebatten och fastställa den friande domen.

– Med tanke på att tingsrättens dom så tydligt var i vår favör finner vi det mycket märkligt att åklagaren valde att gå vidare till hovrätten – utan några nya argument, skriver journalistduon i en kommentar till SVT.

Hovrättens dom meddelas enligt uppgift om ett par veckor.