fi-javidi
Inrikes

Judehatisk FI-riksdagskandidat uppmanas ställa sin plats till förfogande

Publicerad 7/29/2018
Annons

Skådespelerskan Oldoz Javidi, som rekryterats som riksdagskandidat av Feministiskt Initiativ, har inte längre partistyrelsens förtroende. I en kommuniké på partiets webbplats uppmanas hon att lämna sin plats på riksdagslistan.

Javidi har fått bred och hård kritik för ett uttalande i en intervju med FI:s partiorgan Feministiskt Perspektiv där hon berättade att hon drömde om ett judefritt Mellanöstern med Israel utplånat och alla judar deporterade från regionen. Partiet tog initialt sin kandidat i försvar och ansåg att ett internt värdegrundssamtal skulle räcka. Då detta inte blidkat kritikerna väljer man nu att uppmana Javidi att avgå.

LÄS MER: FI-riksdagskandidat vill rensa Mellanöstern på judar och utplåna Israel

På sin webbplats skriver FI:

Partistyrelsen har inte längre förtroende för Oldoz Javidi, då hon inte längre samverkar med partistyrelsen för att återskapa förtroendet för henne och partiet, med anledning av det antisemitiska uttalande hon gjorde i Fempers som Feministiskt initiativ tagit starkt avstånd från. Vi har därför idag uppmanat Oldoz Javidi att lämna sin plats på riksdagslistan.

Frågor har rest om varför inte partiet eller partiorganet reagerade självmant på Javidis uttalande och att man agerar först efter att en extern kritikstorm uppstått kring det antisemitiska utspelet.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
774Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons