En 12-årig judisk pojke tvingas knäböja framför en muslimsk klasskamrat för att därefter kyssa hans skor. Händelsen skedde på Cheltenham Secondary College i Melbourne, Australien.

Som om inte den förnedringen var nog har en 16-årig student också hotat den judiske pojken och hans mamma med en serie skrämmande telefonsamtal och meddelanden efter att bilden blivit viral i sociala medier. 16-åringen kommer nu att åtalas för mordhot.

Den judiske pojken har utsatts för långvarig mobbning från muslimska klasskamrater. Skolan avsäger sig dock ansvar, enligt Daily Mail, då den aktuella händelsen inte ägt rum på skolans område. Pojken hade lurats iväg till en närliggande park under förevändningen att de skulle spela fotboll. Väl på plats hotades han i stället med misshandel.

”Han fick välja mellan att få stryk av de nio pojkarna eller kyssa en muslims fötter”, berättar mamman för Australian Jewish News.

Pojken förstod att han inte hade en chans mot nio andra och föll uppgiven på knä och kysste muslimens skor. Han berättade aldrig för någon vad som hänt, men mobbarna fotograferade och filmade det hela. Senare publicerades förnedringen på Instagram.

Den rasistiska mobbningen pågick i flera månader och pojken är gravt påverkad av det han utsatts för. Mamman vittnar om att han kastat sig på golvet hemma och sagt: ”Mamma, du borde inte älska mig. Jag är en värdelös judisk råtta. Jag är ett skadedjur”.

Att tvinga någon kyssa ens fötter är en handling som symboliserar underkastelse. Ordet islam betyder i sin grundform just underkastelse och lydnad.

Beteendet förekommer även i Sverige där polisen talar om en ny trend med så kallade ”förnedringsrån” där syftet inte är att tillgripa materiella ting från offret utan att förödmjuka och skada personen psykiskt.

Den nu åtalade 16-åringe muslimen var själv inte närvarande vid förnedringen utan startade sin hatkampanj efter att bilderna kommit ut i sociala medier. De övriga mobbarna är för unga för åtal.