Turkiet har öppnat gränsen för miljontals migranter att passera fritt både via land- och havsvägen till Europa. Det drastiska beslutet från den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan kommer efter att att syriska styrkor misstänks ha dödat 29 turkiska soldater. Samtidigt visar rapporter att Turkiet nyligen har försökt att skjuta ned ryskt stridsflyg.

I augusti förra året uppmärksammade Samhällsnytt att Turkiet hotade att öppna fördämningarna till Europa om inte turkiska medborgare ges visumfri tillgång till EU. Det var i mars 2016 som ett avtal ingicks mellan EU och Turkiet där Turkiet lovade att bromsa migranterna till Europa. EU menade dock att Turkiet inte hade uppfyllt alla krav för visumfrihet. Nu visar det sig att Turkiet ändå öppnar upp gränsen av ett i dagsläget oklart skäl.

LÄS ÄVEN: Turkiet hotar med att släppa loss en ny migrationskris

Det var sent på torsdagen som president Recep Tayyip Erdogan höll ett säkerhetsmöte i vilket han har bestämt att öppna den sydvästra gränsen till Syrien och därmed låta miljontals migranter fritt få tillåtelse att passera vidare till Europa i vad som uppges vara de kommande 72 timmarna, rapporterar Middle East Eye.

Enligt uppgifter från en högt uppsatt turkisk tjänsteman kommer landet inte att stoppa någon migrant vare sig via landvägen eller havsvägen. Turkiets beslut kommer efter att syriska regeringsstyrkor misstänks ha dödat 29 turkiska soldater i provinsen Idlib. Det framgår i media att Turkiet under den senaste månaden har förlorat sammanlagt 42 soldater i den konflikthärjade provinsen.

I media spekuleras det även att Turkiets senaste drag med att öppna upp gränsen fritt för migranter att passera är ett sätt att blanda in EU-länder i konflikten med Syrien och Ryssland som huserar i provinsen.

Migranter strömmar in

På torsdagskvällen började videoklipp cirkulera i sociala medier från gränsen mellan Syrien och Turkiet. Klippen visar hur främst vuxna män korsar gränsen och jublar.

https://twitter.com/BasedPoland/status/1233186506287833089

https://twitter.com/metesohtaoglu/status/1233203311060320256

Turkiet attackerade ryskt stridsflyg

Det spekuleras på flera håll i sociala medier att orsaken till de 29 omkomna turkiska soldaterna kan ha att göra med turkiska attacker mot ryskt stridsflyg. Nedan följer två videoklipp som uppmärksammades förra veckan och uppges visa hur turkiska soldater använder bärbar luftvärnsrobot med infraröd målsökare för att försöka skjuta ned ett ryskt stridsflygplan av modell Sukhoi Su-34.

LÄS ÄVEN: Salvini avvisar kategoriskt Turkiet som medlem i EU