yale
Utrikes

Justitiedepartementet: Yale University diskriminerar vita och asiater

Publicerad 8/19/2020
Annons

I förra veckan meddelade det amerikanska justitiedepartementet att de konkluderat att det anrika universitetet ägnar sig åt diskriminering och kräver nu att man slutar använda ras eller nationellt ursprung som en faktor vid antagningen för nästa termin.

Efter en två år lång utredning av Yale Universitys antagningsprocess har man slagit fast att ras använts som en avgörande faktor i hundratals ansökningar. Svarta sökande med jämförbara akademiska meriter har haft en upp till tio gånger så stor chans att bli antagna än vita och asiater.

– Det finns ingen sådan sak som en fin form av rasdiskriminering, säger Eric Dreiband på justitiedepartementet.

Han menar att olagligt dela upp amerikaner baserat på ras och etnicitet leder till stereotyper, bitterhet och uppdelning.

Yale vägrar förändring

President Trumps administration kräver nu att universitetet slutar med diskrimineringen inför nästa läsår och beordrar att man i en rapport redovisar hur man kommer att agera.

Från universitetets sida menar man att förfarandet stämmer överens med prejudikat från högsta domstolen. Man uppger att man är stolta över antagningsprocessen samt att man inte kommer ändra på något.

Den ursprungliga utredningen baseras på ett klagomål från 2016 av organisationen Asian American Coalition for Education som även inkluderade två andra universitet tillhörande Ivy League.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
925Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons