I en undersökning där man frågat stockholmare om hur de känner för den våldsamma brottsvågen som eskalerat ytterligare på sistone vittnar man bland annat om en oro för att gå ut på kvällarna. Men från regeringen anser man att det inte finns någon anledning till oro.

Det är lokaltidningen Mitt i som har intervjuat drygt 100 stockholmare om hur de drabbas av sprängningar och skjutningar i deras områden.

– Det är väldigt obehagligt och eftersom jag är kvinna är det ännu värre för det sker våldtäkter också. Jag går inte ut ensam sent på kvällarna. Det är under flera år som det har känts mer och mer otryggt. Jag vet inte hur man ska lösa det – kanske fler poliser eller grannsamverkan så att man är ute i team och patrullerar mer, säger en kvinna.

LÄS ÄVEN: SVT:s teori: Jullediga poliser förklaringen till gängvåldet

Andra vågar inte gå ut på kvällarna och känner sig inte säkra i Sverige längre, medan andra flyttar för sina barns skull.

– Vad ska man göra – flytta till en stuga i Norrland? All forskning talar emot hårdare straff. Folk här i Vasastan kanske har svårt att föreställa sig hur det är att växa upp utan socioekonomisk trygghet, utan någon hemma som hjälper en med läxorna till exempel. Det behövs ett brett socialt arbete, säger en annan kvinna.

Ingen anledning till oro

Tidningen lät justitieminister Gunnar Strömmer (M) läsa intervjuerna.

– Mitt budskap är att man inte behöver vara rädd. Jag uppfattar det som att alla människor kan leva vidare sina liv.

För att knäcka gängen anser Strömmer att det krävs nya metoder och fler poliser. Samtidigt konstaterar han att utvecklingen har gått så långt att det kommer ta tid att vända den.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Gängkriminell hånar rättsväsendet – ett års fängelse för flera grova brott