Kaknästornet i Stockholm kommer inte att öppna igen som utlovats. Initialt skyllde ägaren, statliga Teracom, på oförsvarbart höga kostnader för brandskydd. Nu avslöjar SVT att den permanentade stängningen i stället beror på den förhöjda hotbild för bland annat terrorism som råder i landet.

Det 155 meter höga Kaknästornet vid Gärdet i centrala Stockholm har sedan slutet av 1960-talet varit ett populärt besöksmål för såväl stockholmarna själva som gästande turister. Sedan en tid tillbaka har tornet varit stängt för allmänheten på grund av renoveringar av hissar och sprinklersystem.

När dessa var klara togs beslut om att ändå inte öppna tornet för besökare. Som skäl angavs att nya brandskyddsregler skulle kräva omfattande ytterligare ombyggnad av tornet till ”enorma kostnader”.

Det visar sig nu att statliga Teracom som äger tornet ljög – den verkliga orsaken till att allmänheten inte längre kan få se huvudstaden från den populära utsiktspunkten är den förhöjda hotbilden mot Sverige.

Hotbilden gäller främst risken för terrordåd och då framför allt islamistiska sådana. Teracom vill dock inte vidgå att det är terrorattentat mot byggnaden man befarar, utan uppger i stället.

Missnöjet från allmänheten med att berövas möjligheten att se Stockholm från ovan och äta en bit mat i takrestaurangen var stort redan när man trodde att det var för att staten inte ville skjuta till de nödvändiga pengarna. Det har ökat ytterligare när man nu fått klart för sig att man får sin rörlighet och huvudstadens öppenhet ytterligare begränsad på grund av en förhöjd hotbild.

Fler åtgärder på grund av förhöjda hotbilden
En annan närtida åtgärd i Stockholm relaterad till den förhöjda hotbilden är utplaceringen av nya betonghinder på Drottninggatan. De tidigare som vägde ett ton stoppade inte den islamistiske terroristen Rakhmat Akilovs framfart med lastbil som berövade fem människor livet och skadade många fler. Man hoppas att de nya hindren som väger fyra ton ska klara uppgiften bättre.