Turerna har varit många och långa gällande regeringsbildningen. I måndags meddelade Jonas Sjöstedt att Vänsterpartiet inte var beredda att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Men efter möten igår och idag har de ändrat sig – och meddelar nu att de stödjer Löfven till statsminister.

UPPDATERING 10.30: Jonas Sjöstedt har nu bekräftat att han stödjer Stefan Löfven till statsminister genom att avstå i statsministeromröstningen på fredag.

Han menar att klausulen om V:s uteslutande från inflytande är tillintetgjord. Sjöstedt menar att V nu kommer få inflytande och han säger att det nu är tydligt att V kommer att samarbeta med S på flera områden samt försvara de ”jämlikhetsreformer” som tidigare regering införde.

Sjöstedt har även begärt att marknadshyror och arbetsrätt ska lyftas ut ur överenskommelsen mellan S, MP, C och L. Detta fick han ett blankt nej på från Löfven meddelade han på presskonferensen.

Men detta accepterar Sjöstedt och Vänsterpartiet eftersom de menar att V:s stöd för Löfven är den enda garanten för att SD inte får inflytande.

Han sa också att de kommer lägga fram misstroendevotering i riksdagen om Löfven lägger förslag som ligger för långt från V:s politik.

Kommer därmed tolereras av Riksdagen
Därmed har Löfven inte en majoritet emot sig i riksdagen och väntas således bli vald till statsminister på fredag. Annie Lööf har gett många olika besked under valrörelsen fram till nu. Ett av dem var att inte stödja Löfven och en socialdemokratisk regering, vilket hon bröt nyligen.

Ett annat var att inte låta Vänsterpartiet få något inflytande, vilket hon också direkt svajade på efter beskeden under presskonferenserna i måndags. Istället sa hon att S ändå kan förhandla med V, om allt som inte inkluderas i avtalet mellan S, MP, C och L. Men även det beskedet började partiet tumma på under gårdagen och idag.

I Expressen svarade Annie Lööf så här på frågan om vad som händer om Löfven går Sjöstedt till mötes:

Om Stefan Löfven går honom till mötes på det, då påverkar han ju budgeten. Betyder det då att överenskommelsen faller?

– Budgetsamarbetet de kommande åren, det kommer ju bygga på de fyra partier som sitter runt förhandlingsbordet. Vad Socialdemokraterna väljer att lägga in för prioriteringar i sina förhandlingar, det får Socialdemokraterna välja.

På en följdfråga om S kan förhandla med Vänsterpartiet på sin sida och ta med deras krav till förhandlingar med Centerpartiet svarade förvisso Lööf ”självklart inte” men det tolkades av flera ändå som ett tydligt tecken:

https://www.facebook.com/kent.ekeroth.3/posts/10155661757935946