De flesta människor tar en dusch en gång om dagen och tvättar håret varannan dag. Hos frisören har vi alla fått lära oss att inte tvätta håret för ofta, eftersom det sliter onödigt mycket på håret. Dessutom torkar man ut hårbotten och det är varken bra för håret eller huden. Men du kanske aldrig har tänkt på att din vanliga frottéhandduk kan förstöra ditt hår. I denna artikel går vi på djupet med vad som gäller när det handlar om att torka håret på ett skonsamt sätt. 

Om du vill ha mer information om vilka produkter du kan använda som alternativ till en vanlig handduk kan du kolla mer på sidor som specialiserar sig på just håravfall och produkter som motverkar håravfall så som till exempel HairLust. Nu kommer vi att dyka ner i ämnet och du kommer få veta allt du behöver för att torka håret på rätt sätt i framtiden.

Kan en vanlig handduk vara skadligt för mitt hår? 

Det korta svaret är ja. Men det är inte hela sanningen eftersom det kan finnas andra saker än just din handduk som kan slita på ditt hår. Onödigt slitage kan orsakar att hårstråna bryts av eftersom håret nöts sönder pö om pö. Använd istället rätt hårhandduk som en bambuhandduk när du ska torka ditt hår. Du kommer garanterat att kunna märka stor skillnad på ditt hår när du använder rätt typ av handduk istället för en vanlig frottéhandduk. 

Vad bör man tänka på när man torkar håret?

Ett vanligt fel som många gör att först och främst att de tvättar håret alldeles för ofta. Desto mer sällan du tvättar håret, ju bättre är det. Men om du behöver tvätta håret åtminstone varannan dag, som många behöver, kan du ta till olika knep för att minska slitaget på dina hårstrån. Det gör i långa loppet att ditt hår kommer se fräschare ut och att hårstråna inte bryts av lika enkelt. 

Det som sker med en vanlig frottéhnadduk är att hårstråna ofta snor in sig mellan trådarna. När du tar av dig handduken sliter detta på håret eftersom trådarna i handduken kommer att dra i varje hårstrå. En frottéhadduk kan även vara dålig för håret eftersom de inte alltid är lika bra på att torka hårstråna som huden. 

När du ska torka håret kan du med fördel gör det i 4 olika steg.

– Börja med att borsta ditt hår när det är vått.
– Placera din snabbtorkande handduk på huvudet.
– Vrid handduken så du bildar en turban på huvudet.
– Fäst handduken så att den inte trillar av.