Faksimil Youtube

Utrikes

Kanarieöarna – från turistparadis till migrantkaos

Publicerad 11/22/2020
Annons

Kanarieöarna har under året svämmats över av tusentals afrikanska migranter som drömmer om ett liv i Europa. Nu har Spaniens regering beslutat bygga ett läger som ska rymma cirka 7000 afrikaner.

Beslutet fattades efter att myndighetsrepresentanter besökt hamnen i Arguineguin, på Gran Canaria, och bevittnat den ohållbara situationen. Representanterna anlände efter larm från flera håll om att något måste göras.

LÄS ÄVEN: Migrantinvasion på Kanarieöarna

”Som en vulkan på väg att explodera”

Borgmästare Onalia Bueno har flera gånger vädjat till regeringen om hjälp. Lagstiftaren för Kanarieöarna, Ana Oramas, sa i ett tal inför det spanska parlamentet att: ”Kanarieöarna är som en vulkan på väg att explodera”, rapporterar AP. Befolkningen i  Mogán, där Arguineguin ingår, har gått man ur huse för att demonstrera mot migrantinvasionen, enligt lokaltidningen Canarian Weekly.

Hittills i år har över 17 000 afrikanska migranter tagit sig till Kanarieöarna, vilket är en ökning med 1000 procent sedan året innan. Enligt Washington Times har ett flertal av dem testats positivt för covid-19.

I SVT:s inslag syns uteslutande unga män bland migranterna, en iakttagelse som även uppmärksammas i sociala medier. I en videoupptagning från i torsdags ses en flodvåg av unga män välla fram längs gatan.

Inlägget lyder, fritt översatt: ”Detta är hur ett land går under. Det finns inga barn, inga kvinnor, inga äldre. Endast välmatade ungdomar som nu får helpension på turisthotell för offentliga medel. Detta hände igår på Gran Canaria, 19 november 2020. På Fuerteventura är det likadant”.

– Vi står inför en mänsklig tragedi och ingen kan eller bör se åt ett annat håll, säger försvarsminister Margarita Robles. Det spanska försvarsdepartement har tömt ett militärt lager och omvandlat det till en förläggning för 800 personer.

LÄS ÄVEN: Halshuggaren i Nice nyanländ migrant från Tunisien

Fler läger kommer att byggas

Tidigare har Samnytt rapporterat om att tusentals migranter har hyrts in på hotell på öarna. De nya lägren byggs dock för de som hittills har sovit utomhus, enligt SVT, vilket innebär de som vant sig vid hotellivet tryggt kan bo kvar om de inte hellre fortsätter sin resa norrut. Enligt migrationsminister Jose Luis Escriva kommer fler tillfälliga läger sättas upp under nästa månad på de populära turistöarna Gran Canaria, Teneriffa och Fuerteventura.

SVT slår fast att anledningen till att alla dessa 17 000 afrikaner har gett sig ut på havet till Kanarieöarna är coronapandemin. På grund av deras hemländers stängda gränser har uteblivna turistinkomster gjort att afrikanerna begett sig till Spanien, som liksom resten av världen drabbats av pandemin. Att något annat kan locka nämner inte statsmedia. Noteras kan att SVT denna gång benämner afrikanerna som migranter, inte flyktingar.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons