Fredrik von Malmborg arbetar som kansliråd på Miljö- och energidepartementet som är en del av regeringskansliet. Den högt uppsatte statstjänstemannen kritiseras nu för att ha uttryckt polishat i en diskussion på Facebook.

”ACAB”, förkortning för ”All Cops Are Bastards”, ungefär ”Alla poliser är svin”, skriver Malmborg i en kommentar om att polisen inte stoppar högerextrema Nordiska Motståndsrörelsen från att utöva den grundlagsskyddade mötes- och demonstrationsfriheten.

Det var efter att den kontroversielle författaren och debattören Henrik Arnstad i ett Facebook-inlägg hänvisat till en relativt färsk paragraf i grundlagen som ger möjlighet att begränsa mötesfriheten för sammanslutningar som ägnar sig åt ”förföljelse av en folkgrupp på grund av etniskt ursprung eller hudfärg” som diskussion uppstod kring varför den paragrafen inte tillämpats under Almedalsveckan och vid andra tillfällen då NMR anordnat manifestationer.

Fredrik von Malmborgs teori är att det beror på att alla poliser är svin och ”fega jävlar”. När han får mothugg om att det inte är OK att uttrycka sig så och att alla poliser inte är dåliga, svarar han att ”inte alla poliser” är det nya ”inte alla män” med underförstådd referens till debatten om sexuella övergrepp och diskussionen om huruvida alla män ska skuldbeläggas eller inte.

En av dem som uppmärksammat och kritiserat Malmborgs polishat är författaren och debattören Katerina Janouch. Hon skriver på Twitter att ”hat mot svensk poliskår från människor i maktposition är det sista vi behöver just nu”.

För en tid sedan uppmärksammades och kritiserades Public Service-profilen, radikalfeministen och HBTQ-aktivisten Karin ”Kakan” Hermansson när hon använde uttrycket ACAB i sociala medier i en liknande kommentar om att polisen skyddar nazister i stället för ”antirasister”. Det gjordes dessutom i anslutning till en hånfull kommentar om de poliser som mördades av kriminella i Malexander 1999.

Anm: Malmborg har efter att denna artikel publicerats tagit bort den hatiska och hetsande Facebook-kommentaren. Vi har infogat en skärmdump som visar hur den såg ut.