korankravaller-orebro-sex-domda-feat
Inrikes

Kapade polisbuss i korankravallerna – utvisas INTE

Publicerad 7/12/2023
Annons

Ytterligare sex män döms för inblandning i korankravallerna i april förra året med syfte att avskaffa Sveriges demokratiska medborgerliga fri- och rättigheter och ersätta dem med sharialagar. Flera av gärningsmännen är medborgare i Syrien men utvisas inte.

Domen som meddelades på tisdagen av Örebro tingsrätt avser de korankravaller som iscensattes i Sveaparken i Örebro. liknande intifadaliknande upplopp förekom vid tidpunkten även i invandrardominerade områden i fem andra städer.

Sex män i 20-årsåldern, samtliga med utomvästlig muslimsk invandrarbakgrund, döms för att enligt rätten ”i samförstånd” deltagit i kravallerna där totalt över 200 poliser skadades genom bland annat stening.

Tre utbrända polisbussar i Sveaparken i Örebro efter korankravallerna. Bild: Polisen.

Kapade polisbuss

Samtliga döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. En av männen döms även för grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning i samband med att han kapade en polisbuss och utan att ha körkort framförde den på ett vårdslöst sätt.

Han döms däremot inte för bilstöld. Däremot döms han också för försök till våld mot tjänsteman. Han är den av de sex som får det strängaste straffet: fängelse i 4 år och 8 månader. Han får dock dra av en tredjedel av strafftiden och även den tid han har suttit häktad.

En av de skadade polisernas blodiga hjälp efter att ha attackerats av de våldsamma jihadisterna. Bild: Polisen.
En av de många stenar som kastades mot polisen. Denna väger 3 kg. Bild: Polisen.

Islamkritiker ”ska brinna i helvetet”

En av de dömda fälls även för försök till våld mot tjänsteman. Ytterligare en av de dömd stod åtalad för hot mot tjänsteman men frikänns från det brottet.

Detta därför att tingsrätten ser som en förmildrande omständighet att ”han vid tidpunkten var mycket upprörd över den kränkning som koranbränningen innebar” och ”gav uttryck för sin religiösa övertygelse om att den som bränner koranen eller tillåter detta kommer att straffas av Allah och brinna i helvetet”.

En av de dömda, Hatab Gashi, i färd med att stena poliser. Bild: Polisen.

Miljonkostnad i försvarsarvoden

De dömda får genomgående mildare påföljder än vad brotten egentligen motsvarar. Detta med hänvisning till gärningspersonernas låga ålder och att man anser att det finns förmildrande omständigheter, ”billighetsskäl och särskilda skäl för strafflindring”.

LÄS ÄVEN: Så mycket kostade korankaoset i Örebro

Arvodena för de dömdas försvarsadvokater uppgår till närmare en miljon kronor. Den kostnaden har domstolen bestämt att skattebetalarna ska stå för.

Endast en utvisas

Endast en av männen utvisas ur Sverige. Han får av det skälet fängelsestraffet kraftigt sänkt då domstolen resonerar att det ska ses som ett hårt straff att utvisas när man som i det aktuella fallet bedöms ha ”en stark anknytning till Sverige”.

Ytterligare en av de dömda hade kunnat utvisas, vilket åklagaren också yrkat på. Domstolen anser dock att mannen ska få stanna i Sverige och avslår yrkandet. Han kom hit som kvotflykting från Syrien, har i princip hela sin släkt här och har enligt domstolen ”anpassat sig väl till det svenska samhället”. Därför får han stanna.

Abdihamid Abdulahi Abdihamid, 19 – ingen uppgift om medborgarskap, döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet till ungdomsvård och ungdomstjänst i 150 timmar.

***

Ahmad Aladeeb, 25 och medborgare i Syrien, döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet till fängelse i 3 år och utvisning på livstid. Han sitter häktad och ska vara kvar i häkte tills fängelsestraffet får verkställas.

***

Muayad Almahmoud, 20 och medborgare i Syrien, döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning och försök till våld mot tjänsteman till fängelse i 4 år och 8 månader. Han sitter häktad och ska vara kvar i häkte tills fängelsestraffet får verkställas.

***

Abdulaziz Gashi, 20 – ingen uppgift om medborgarskap, döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet till fängelse i 1 år.

***

Hatab Gashi, 22 – ingen uppgift om medborgarskap, döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och försök till våld mot tjänsteman till fängelse i 3 år och 1 månad. Han sitter häktad och ska vara kvar i häkte tills fängelsestraffet får verkställas.

***

Ahmad Teibo, 22 och medborgare i Syrien, döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet till fängelse i 2 år och 6 månader. Han stod även åtalad för hot mot tjänsteman men frikänns för det brottet. Han slipper även utvisning. Han sitter häktad och ska vara kvar i häkte tills fängelsestraffet får verkställas.

Domen, som innehåller utförliga och detaljerade redogörelser av de begångna brotten, kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

LÄS ÄVEN: Toana deltog i stenkastning mot poliser – FRIAS

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
555Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons