fusklakare-aldrig-antagen-feature

Pressbild

Inrikes

Karolinska institutet: ”Nawaal Ali Salad har aldrig varit antagen på läkarprogrammet”

Publicerad 7/13/2023
Annons

Nawaal Ali Salad, som med en falsk läkarexamen fick jobb som underläkare i Sundsvall, har aldrig varit antagen på läkarprogrammet på Karolinska institutet. Det påpekar universitetet för Samnytt. Samnytt kan nu dessutom avslöja att Nawaal Ali Salad jobbat på Danderyds sjukhus.

Samnytt har tidigare skrivit om 25-åriga Nawaal Ali Salad, dotter till socialdemokratiske profilen Ahmed Ali Salad, och att hon i januari i år lyckas få ett läkarjobb på en vårdcentral i Sundsvall genom att använda en förfalskad läkarexamen. Bluffen avslöjas inte förrän i juni.

LÄS ÄVEN: S-politikerns dotter jobbade som läkare med FALSK läkarexamen

Hösten 2017 börjar Nawaal Ali Salad läsa kursen Människans fysiologi vid Karolinska instiutet, men klarar bara av 9 av de 30 poäng kursen omfattar. Universitetet meddelar sedan studieavbrott för henne i maj 2018 då hon inte dykt upp på en ny kurs hon anmält sig till.

”Aldrig varit antagen på läkarprogrammet”

Men kursen hon påbörjar 2017 är inte en del av läkarprogrammet. Det påpekar nu Karolinska institutet för Samnytt.

”Nawaal Ali Salad … har aldrig varit antagen på läkarprogrammet på Karolinska Institutet”, skriver Åsa Nandorf, avdelningschef för Avdelningen för utbildnings- och forskarutbildningsstöd på KI, i ett mejl till Samnytt.

Nandorf upplyser att Ali Salad endast antagits till fristående kurser, i urvalsgruppen högskolepoäng.

Faksimil

Nawaal Ali Salad börjar hösten 2016 studera till biomedicinsk analytiker på Umeå universitet, men hoppar av efter 11,5 poäng. Hon har då endast klarat en introduktionskurs, samt fått delpoäng från ytterligare tre oavslutade kurser.

LÄS OCKSÅ: Falska läkaren hann behandla ett hundratal patienter

Tillsammans med 11 poäng från Gävle högskola räcker det för att komma in på fristående kurser på KI, vilket ger sken av att hon studerar på läkarlinjen. Nandorf upplyser att alla behöriga sökande till den aktuella kursen antogs 2017.

Jobb på Danderyds sjukhus

2019 sommarjobbar Nawaal Ali Salad heltid som undersköterska på Danderyds sjukhus. Hon utger sig då för att vara läkarstudent.

Under coronapandemin, från april 2020 fram till sista maj 2022, är hon också anställd som undersköterska på sjukhuset.

Faksimil

Från sommaren 2022 jobbar den unga somaliskan inom Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) med titeln ”medicine studerande”, vilket betyder att hon ses som läkarstudent.

Samnytt har inte fått svar på var i Stockholm som Nawaal Ali Salad jobbat som ”medicine studerande”.

LÄS ÄVEN: Falska somaliska läkaren stavade sitt eget namn fel i jobbansökan

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
554Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons