I veckan publicerade Statistiska centralbyrån, SCB, de senaste siffrorna över arbetslösheten i Sverige. I dessa framgår att andelen arbetslösa bland migranter från Afrika och Asien är anmärkningsvärt högt.
Siffrorna gäller juni månad och delar av statistiken för andra kvartalet. En som tittat närmare på siffrorna är Lars Lindgren som studerat vid Handelshögskolan i Göteborg, och vars redovisning journalisten Thomas Gür i dag uppmärksammar.
Undersökningen har genomgått metodförändringar till 2021 och SCB avråder från jämförelser mot tidigare år. Detta är något Lindgren inte tar hänsyn till utifrån antagandet att metoden förändrats till något kvalitativt bättre, och om så är fallet är problemet inte jämförelsen i sig utan att att resultatet för alla år före 2021 har sämre kvalitet, resonerar han.
I två bilder redovisas årsvis arbetslöshetsstatistik från perioden 2011-2020. För 2021 är det för 15-74 år ett genomsnitt för de två första kvartalen och för 15-24 år ett genomsnitt för de sex första månaderna. Säsongsvariationerna även på månads- och kvartalsbasis är så stora att utvecklingen 2021 mot tidigare år får tas med en nypa salt, metodförändringen förutan, påpekar Lindgren.
Vänster: Den vanligaste siffran som de stora mediahusen redovisar är den totala arbetslösheten, tio procent för 2021. I bland tar man även med siffrorna för inrikes födda (sex procent) och utrikes födda (21 procent).
Höger: Näst intill aldrig nämns uppgifter per region som exempelvis Asien (30 procent) och Afrika (34 procent).
På samma vis brukar den totala ungdomsarbetslösheten redovisas (28 procent) men mer sällan eller aldrig uppdelningen på inrikes födda (24 procent) och utrikes födda (43 procent).
“Andelen arbetslösa för de från Afrika och Asien (de snabbast växande befolkningsgrupperna under 2000-talet) kan inte beskrivas på annat sätt än förskräckande”, slår Lindgren fast.
Men eftersom semantik är viktigare än fakta i den inrikes debatten kommer siffrorna även den här gången med all sannolikhet att lämnas okommenterade från de till vänster om den extremt tunna mittlinjen.
Om något skrivs gissar jag att politiker, journalister och andra opinionsbildare tänkt till både en och två gånger innan de hittat rätt synonym till *belastning*. Det allt överskuggande är att relativiseringen och godhetsposeringen kan fortsätta. I förhållande till de arbetslösa en cynism deluxe.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.