Kazakstan har infört ett förbud mot klädsel som täcker ansiktet på offentliga platser – ett beslut som väcker uppmärksamhet eftersom cirka 70 procent av befolkningen är muslimer. Men till skillnad från många länder i arabvärlden präglas Centralasiens islam av en betydligt mindre fundamentalistisk tolkning. President Tokajev lyfter i stället fram vikten av nationell identitet och traditionell kazakisk klädsel.
President Kassym-Jomart Tokajev har undertecknat en ny lag som förbjuder personer att bära kläder i offentliga miljöer som “hindrar ansiktsigenkänning”. Undantag görs för medicinska skäl, extrema väderförhållanden och vid sport- eller kulturevenemang.
Lagen är en del av ett större lagpaket som klubbades igenom under måndagen. Även om texten inte uttryckligen nämner religiösa plagg, riktar den sig i praktiken mot slöjor som niqab och burka, som bärs av vissa extremistiska muslimska kvinnor.
Tokajev har tidigare uttryckt stöd för lagen som ett sätt att främja den etniska och kulturella identiteten i Kazakstan.
– I stället för att bära ansiktstäckande svarta klädnader är det mycket bättre att bära kläder i nationell stil. Våra nationella kläder framhäver tydligt vår etniska identitet, så vi behöver göra dem populära på bred front, säger presidenten till kazakiska medier.
Övervägande muslimskt land
Med en befolkning på omkring 19,6 miljoner (2025), där uppskattningsvis 70 procent – cirka 13,7 miljoner människor – identifierar sig som muslimer, är Kazakstan i grunden ett muslimskt land. Men islam i Centralasien har ofta en mindre fundamentalistisk karaktär än i till exempel Mellanöstern, med en stark koppling till nationell kultur snarare än strikt religiös dogm.

De flesta kazakiska muslimer tillhör sunniislam, främst enligt hanafi-skolan – en tradition som anses mer tolerant och flexibel i sin tolkning.
Regional trend i Centralasien
Kazakstans beslut följer en trend bland flera centralasiatiska grannländer som också infört restriktioner mot religiösa klädstilar, framför allt fundamentalistiskt muslimska sådana, som anses främmande för den nationella kulturen.
LÄS ÄVEN: Det här landet förbjuder muslimsk klädsel – trots att 9 av 10 är muslimer
I Kirgizistan har patrullerande polis på gatorna som en del av sitt uppdrag att upprätthålla ett förbud mot den islamiska niqaben och burkan. I Uzbekistan är burka och slöja förbjudna i offentliga miljöer och överträdelser kan leda till böter på motsvarande drygt 250 dollar. Tadzjikistan införde 2023 ett förbud mot klädsel som “strider mot nationell kultur och tradition”.
Begränsad protest mot tidigare slöjförbud
Beslutet att nu förbjuda ansiktstäckande klädsel är inte den första restriktionen mot muslimska plagg i Kazakstan. 2023 förbjöds hijab i skolor med hänvisning till regler om skoluniform. Detta ledde till protester där cirka 150 flickor på initiativ av sina muslimskt fundamentalistiska föräldrar avbröt sin skolgång i protest.
Trots dessa åtgärder har president Tokajevs linje stöd hos många som värnar om en sekulär samhällsordning med betoning på nationell samhörighet. Kazakstans nya lag om förbud mot ansiktstäckande kläder i offentliga miljöer ses som ett exempel på hur en majoritet muslimsk befolkning – i ett land där islam existerar i en mer måttfull form – kan välja en väg som förenar traditionell religion med modern statssekularism och nationell kultur.
KOMMENTARSREGLER
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.
Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.