Avslöjandena har avlöst varandra de senaste dagarna om att KD-riksdagsledamoten Caroline Szyber plockat ut pengar från skattebetalarna och osant uppgett att det varit för tjänsteresor. Nu inleder åklagare en förundersökning om bedrägeri mot Szyber och som en konsekvens sparkas hon från KD:s partistyrelse.

Sammanlagt handlar det om 35 000 kronor som KD-riksdagsledamoten ska ha lurat till sig. Bland annat reste Szyber och hennes sambo för att gå på vänners bröllop och lät skattebetalarna stå för notan på 6 500 kronor. Efter att detta avslöjats har Szyber betalat tillbaka 800 kronor men på oklara grunder framhärdat i att resan ändå i huvudsak ska betraktas som en tjänsteresa.

Ytterligare avslöjande har därefter tillkommit som indikerar att Szyber mer systematiskt och medvetet missbrukat riksdagens system för ersättning för tjänsteresor, bland annat för nöjesresor till Venedig och Rom. I ett av fallen, dock inte utlandsresorna, anser åklagare att det som framkommit är så allvarligt att en förundersökning om bedrägeribrott har inletts.

Partiledningen meddelar att man inte längre har förtroende för Szyber. Hon sparkas därför från sin plats i KD:s partistyrelse och verkställande utskott. Om Szyber skulle fällas för brott kan hon även komma att uteslutas ur partiet.

Riksdagsplatsen har Szyber dock rätt att behålla, oavsett hur det går i övrigt. Den är personlig. Hon kan vid en uteslutning välja att lämna riksdagsstolen eller stanna kvar som politisk vilde.

Szyber avgår även från idrottsklubben AIK:s styrelse där hon suttit som ledamot. Det är oklart om det sker på eget initiativ eller efter ultimatum från klubben.

Szyber har på sin blogg sagt att det handlar om slarv och obetänksamhet, inte bedrägeri med avsikt att lura skattebetalarna på pengar. Hon uppger att hon nu ska betala ur egen ficka för samtliga av de uppmärksammade resorna.