På torsdagen var ugnarna på Göteborgs kex i Kungälv, som kallar sig ”Hela Sveriges kexbageri”, igång för sista gången. Nu stänger företaget ned verksamheten i Sverige för att flytta till Lettland.

I 134 år har Göteborgs kex tillverkat klassiker som Ballerina, Singoalla, Mariekex i fabriken i Kungälv. Men då ägaren Orkla inte såg några möjligheter för expansion på platsen flyttar man i stället produktionen genom att bygga en ny fabrik i den lettiska huvudstaden Riga.

– Det har varit en successiv nedtrappning och många som lämnat under tiden. Av de som är kvar finns det en mängd trotjänare. Flera som jobbat över 40 år på fabriken. Jag är så tacksam för de anställdas insatser. Trots den väntande nedläggningen har alla ställt upp på ett fantastiskt sätt. Man har hittat nya samarbeten och tagit på sig ansvar, säger fabrikschefen Ted Falkman till Dagens Industri.

LÄS ÄVEN: Svensk sockerproduktion flyttar till Danmark – på grund av elbrist

Han beskriver den sista dagen som ledsam och vemodig.

Tidigare produktionschefen Johan Barkinge arbetar numera som fabrikschef i Riga och 25-30 anställda ska pendla till den nya fabriken under det närmaste halvåret.

Samma produkter

Fabriken i Riga har omkring 300 anställda. Där ska alla produkter från Göteborgs kex samt kex för den baltiska marknaden tillverkas.

– Det ska vara samma sortiment, smak, utseende och namn på allt, säger Ted Falkman.

I Kungälv ska fabriken rivas för att göra plats för bostäder.