Zambia står inför ekonomisk kollaps. Kina uppmanar västvärlden att efterskänka landets skulder. Fler afrikanska länder väntas stå på tur.

De senaste 20 åren har Kina blivit alltmer aktiv i Afrika. Enligt Forskning & Framsteg gick Kina redan för tio år sedan om USA och de gamla europeiska kolonialmakterna Storbritannien och Frankrike som kontinentens största handelspartner.

Till stor del har det handlat om vad vissa betraktar som generös och andra som aggressiv långivning från de kinesiska statsbankerna för finansiering av infrastruktur. Upplägget har i väst ofta beskrivits som en skuldfälla. Istället för kolonialmakt verkar Kina som handelspartner. På så vis slipper Kina problemen med att handgripligen styra länderna och kan istället i skymundan påverka via skuldsättning.

Den kinesiska skuldfällan

2019 varnade Världsbankens Afrikachef, Hafez Ghanem, afrikanska länder för riskerna med de kinesiska lånen. Då hade Kinas utlåning till Afrika ökat med över 1 000 procent på tio år, uppger SvD.

Forskare vid John Hopkins University uppskattar den sammanlagda skuld som 49 afrikanska regeringar och statsägda företag har till Kina till cirka 152 miljarder dollar, enligt The Diplomat.

Tidigare i år avskrev Internationella valutafonden (IMF) afrikanska skulder på drygt fem miljarder kronor, detta med förevändningen att länderna behövde extra resurser för att bekämpa coronaviruset. Kina gjorde däremot inga motsvarande eftergifter gentemot Afrika.

Kommer svenska skattemedel att hamna i Kina?

I fredags rapporterade kinesiska Global Times att Zambia inte längre klarar av att betala sina skulder till China Development Bank. Nyheten beskrivs som en varningsklocka om en förestående afrikansk finansiell kollaps.

Artikeln i den statligt styrda tidningen uppmanar västvärlden att skaka av sin ”protektionism och populism” och istället avskriva Afrikas skulder. Att västerländska skuldavskrivningar möjliggör återbetalande av kinesiska lån beskriver tidningen som ”absurt”.

LÄS ÄVEN: Riksdagsbeslut: Sverige ska betala Somalias miljonskuld till IMF

Det är dock just detta som oroar bland andra IMF. Zambias och Kinas ovilja att öppet redovisa vilka avtal de har gör att omvärlden inte vet var pengarna tar vägen, skriver CNBC.

Enligt Sveriges statsbudget för 2021 kommer Sverige låna 67 miljarder kronor med målet att ge bort hela 47 miljarder i bistånd. Hur stor del av detta som slutligen hamnar i diktaturen Kinas kistor är okänt.

authorimage