Som Samhällsnytt tidigare rapporterat om har Kina infört ett system med syfte att rangordna hela befolkningen utifrån hur goda samhällsmedborgare de är. Nu rapporterar australiensiska ABC att systemet sägs vara i full effekt år 2020.

Det påminner mycket om avsnittet ”Nosedive” i TV-serien Black Mirror på Netflix där folk kan betygsätta andra människor på mellan en till fem stjärnor baserat på de interaktioner de har, som påverkar deras socioekonomiska status.

I Kina implementeras nu ett liknande system som kommer innebära ett personligt protokoll över 1,4 miljarder människor.

De med ”bästa medborgarresultat” får VIP-behandling på hotell och flygplatser, billiga lån och snabbkö till de bästa universiteten och jobben.

I andra änden finner vi de som stängs ute från att resa eller blockas från att få krediter eller statliga jobb.

Systemet fungerar med hjälp av det senaste inom teknologi och artificiell intelligens. Övervakningskameror utrustas med ansiktsigenkänning, kroppsscanning och geo-spårning för att ha en konstant övervakning över varenda medborgare.

Utöver det används appar i mobiltelefoner för att samla in data och övervaka beteendet online. Tillsammans med ”big data” från mer traditionella resurser som statliga dokument, inklusive utbildning och hälsa, finansiell data och säkerhetsutvärderingar matas detta in till individuella betyg.

Testsystem för detta ”sociala kreditvärderingssystem” är i olika faser av testning i minst ett dussintal städer i Kina. Flera företag jobbar med staten för att nationalisera systemet, konfigurera teknologin och få algoritmerna på plats som kommer avgöra medborgarbetyget.

Det är förmodligen det största sociala ingenjörsprojektet någonsin och ett sätt att kontrollera mer än en miljard människor.

Exempelvis kan en person betyg påverkar negativt om denne handlar för mycket alkohol medan att handla blöjor kan indikera ansvarstagande och öka betyget.

Systemet kommer vara ”live” så en person kan direkt se när betyget ändras upp eller ner.

Men även ens vänner och släkt påverkar ens betyg. Om ens närmsta vän eller far säger något negativt om regeringen förlorar man poäng. Den man dejtar eller är partner med påverkar också.

ABC exemplifierar med Liu Hu, en grävande journalist som avslöjar korruption högt upp i kommunistpartiet i Kina och löst flera mordfall. Han anklagades för ett ”speech crime” och förlorade därmed sina poäng och blev svarlistad som ”oärlig” under ett politprojekt för sociala krediter.

Det förstörde sedermera hans karriär och isolerade honom. Han förbjöds att resa och är nu i princip i husarrest i hans hemstad. När han försöker boka tågbiljetter nekas han. Hans sociala medier, där han publicerade sin journalistik, har stängts ner.

Se videon nedan som förklarar översiktligt Kinas ”sociala kreditsystem”:

En längre dokumentär om Kinas system kan ses här: