De så kallade G7-länderna har kommit överens om att använda beslagtagna ryska pengar i västvärlden till kriget mot Ryssland. Det meddelas idag under det pågående G7-toppmötet i Italien.

Ukraina, som kriget främst utkämpas i, kommer emellertid inte få direkt åtkomst till de beslagtagna miljarderna. Åtminstone inte just nu.

LÄS ÄVEN: Ungern hoppar av när Nato kärnvapenskramlar för Ukraina

Istället handlar det om att västmakterna tar ett lån på 50 miljarder dollar, motsvarande omkring 525 miljarder svenska kronor, som används till vapen och stöd till Ukraina.

Avkastningen på de ryska tillgångarna används därefter för att betala räntan på det lånet, skriver BBC. USA:s president Joe Biden säger i en kommentar att beskedet är en påminnelse till Ryssland om att ”vi backar inte undan”.

Ukraina: Upp till 30 miljarder per år

Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal, som liksom president Volodymyr Zelenskyj deltar i det pågående G7-mötet, uppgav tidigare i veckan att Ukraina behöver ”uppemot 30 miljarder dollar i årliga investeringar” de kommande tio åren.

LÄS ÄVEN: HÄR är Natos RÖDA LINJER – ”Ukraina kan kollapsa”

De 30 miljarderna är pengar som behövs utöver vapen och militära bidrag. Det som kostar på är uppbyggnad av hus, minröjning, återställande av kritisk infrastruktur, ekonomisk återhämtning och energi, heter det.

Den totala summan av de beslagtagna ryska tillgångarna i västvärlden uppgår till omkring 300 miljarder dollar – alltså på ett ungefär det Ukraina ber om de kommande tio åren.

Sjmyhal påpekade också att Ukraina har ett budgetunderskott på omkring 20 procent av sin bruttonationalprodukt, och att det därför är viktigt med ”förutsägbart, jämnt och bestående” stöd.

LÄS MER: USA-senator: Ukraina har mineraler för tusentals miljarder