Ungern hoppar av Natos militära stöd till och fortsatta planer för kriget i Ukraina. Det meddelar landets premiärminister Viktor Orbán samt militäralliansens generalsekretetare Jens Stoltenberg. I utbyte kommer Ungern inte lägga sig i hur övriga Nato-länder agerar.
– Jag har sagt att jag accepterar den inställningen, säger Stoltenberg.

Det är ingen hemlighet att regeringen i Ungern ofta befinner sig på kollisionskurs med kanske i synnerhet EU:s och Natos västeuropeiska medlemsstater. Inte minst gäller detta frågan om vapen till Ukraina och att stödja landet i kriget mot Ryssland.

I fredags, två dagar innan EU-valet, deltog landets premiärminister Viktor Orbán i radioprogrammet ”God morgon, Ungern” där han uppmanade lyssnarna att rösta för att ”bevara freden”.

Befarar tredje världskrig

Den ungerske regeringschefen verkar allt mer genuint oroad över utvecklingen. Han tror att världen i rasande fart närmar sig ett förödande tredje världskrig. Men att västvärlden drabbats av en kollektiv ”krigspsykos” och därför inte ser faran.

– Vi befinner oss farligt nära en punkt utan återvändo. Att fransmännen nu skickar stridsplan, och ryssarna erbjuder vapen till USA:s fiender. Det är inte bara tomma ord, utan fakta, säger han i intervjun.

LÄS OCKSÅ: Nuland: ”Måste komma ihåg” att pengarna som skickas till Ukraina går till USA:s vapenindustri

– Vi har inte lyckats isolera den här regionala konflikten och den börjar nu dyka upp på fler platser i världen. Hoppet är det sista som överger oss, men det håller på att försvinna.

Viktor Orbán menar att västmakerna missbedömt Ryssland, och felaktigt jämställt kriget i Ukraina med andra konflikter som utkämpats de senaste decennierna.

– Ryssland är inget tredje världen-land, utan ett militariserat industriland. Deras inland är det största i världen. Allt västvärlden gör kommer bemötas på något sätt, påpekar han.

Hoppas på Trump-seger

Orbáns uppmaning i fredags var att rösta på partier som inte vill skicka fler vapen till kriget, och sedan ”försöka överleva” fram till det amerikanska presidentvalet i november.

– Vi får en chans den här helgen. Och sedan kommer det amerikanska valet. Om inte krig bryter ut under de kommande månaderna och Donald Trump kommer tillbaka, så kan vi skapa en pan-västlig fredskoalition, slår han fast i intervjun.

Premiärministern påpekar också hur västvärlden under våren 2022 först skickade sådant som mediciner, hjälmar och tält. Därefter raketgevär och defensiva vapen, och till slut stridsfordon, stridsvagnar, artilleri och nu till och med stridsflygplan.

– Den logiska utgången av den nuvarande situationen är västerländska trupper i Ukraina, förutspår han.

”Natos syfte är fred”

Under onsdagen träffade Viktor Orbán Natos generalsekretetare Jens Stoltenberg. Då passade Stoltenberg på att påpeka vad militäralliansen går ut på.

– Jag förtydligade att Natos syfte är fred. Nato finns för att förhindra krig och konflikt. Men vi gör det genom att säkerställa att vi har en trovärdig avskräckning, sade han vid en pressträff senare på dagen.

Enligt Stoltenberg är Ungern och Nato överens om alliansens ”kärnvärden” – att medlemsländerna försvarar varandra om de blir angripna.

Däremot kom parterna överens om att ”agree to disagree” gällande stödet till Ukraina.

Ungern hoppar av

När Nato-ländernas stöd nu görs om till ett som istället kanaliseras centralt via militäralliansen, så väljer Ungern att hoppa av den delen av det militära samarbetet.

LÄS MER: Nato-planen: 100 miljarder euro till Ukraina – ska ”skydda” från Trump

– Jag har sagt att jag accepterar den inställningen, meddelar Stoltenberg.

– Ungern kommer inte skicka personal till de här verksamheterna och inte heller bidra till Natos löfte om att tillhandahålla en elit till stöd för Ukraina.

Generalsekreteraren betonar också att Ungern inte kommer sätta sig på tvären när resten av alliansen smider krigsplaner.

– Vi kom överens om att Ungern inte kommer blockera några beslut som andra Nato-allierade tar, säger Stoltenberg.

Kärnvapenskramlar

Jens Stoltenberg passar under pressträffen även på att meddela att Nato håller på att uppgradera sin kärnvapenkapacitet. Bland annat har F-35-plan i Nederländerna modifierats för att kunna bära kärnvapenrobotar.

En utveckling generalsekretetaren menar är nödvändig för att möta hot från Ryssland och Kina.

– Vi måste tydligt kommunicera att vår nukleära avskräckning är effektiv, säker och pålitlig, och det tydliggör vi genom att modernisera, träna och kommunicera vad vi gör, säger Natos generalsekretetare Jens Stoltenberg.

LÄS ÄVEN: Cameron: Kriget i Ukraina ”extremt bra valuta för pengarna”