Riksdagen kommer under eftermiddagen idag rösta nej till en motion från Sverigedemokraterna om slopade skadestånd till dömda brottslingar. Det framgår av handlingar från riksdagen. Moderaterna och Kristdemokraterna har tidigare sagt att de vill stoppa sådana skadestånd, men när frågan i eftermiddag går till omröstning är det bara Liberalerna som stöder SD-förslaget.
– Det handlar om moral, säger Liberalernas riksdagsledamot Robert Hannah till Samnytt.

I augusti förra året uppmärksammas att en gängkriminell våldtäktsman från Syrien beviljats 840 000 kronor i skadestånd av justitiekansler Mari Heidenborg (JK). Anledningen är att han i efterhand anses ha dömts till ett för hårt straff sedan han tillsammans med andra män under vapenhot kidnappat, torterat och våldtagit en kvinna i en källare i Malmö.

LÄS MER: Damir får nära en miljon i skadestånd efter kidnappningsvåldtäkter – fängelsestraffet var FÖR HÅRT

”Rent oanständigt”

Skadeståndsbeslutet väcker starka reaktioner. Två av dem som reagerar är Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Kristdemokraternas dito Ebba Busch.

”Skattebetalarna tvingas alltså betala en knapp miljon till en man som begått fruktansvärda brott och som dessutom nu fritt vandrar omkring. Skadeståndet till brottslingen är mångdubbelt större än skadeståndet till hans brottsoffer. Det är rent oanständigt”, skriver M-ledaren på Facebook i samband med att JK fattar beslutet.

Ulf Kristersson (M). Arkivbild

Ebba Busch är tydligt upprörd och snubblar över orden när hon tar till orda på Facebook:

”Någonstans i Sverige sitter den kvinna som kidnappats och torterats och våldtagits i en källare i Malmö under nästan ett dygn och läser att hennes gärningsman ska få 840 000 kronor i skadestånd. Du läste rätt. Han och inte hon.”

Ebba Busch (KD). Arkivbild

Under hösten och vintern uppmärksammas ytterligare fall där dömda kriminella får stora skadestånd av JK.

LÄS MER: AVSLÖJAR: JK har betalat ut 44 miljoner till 1200 misstänkta i år

SD och L motionerar

Redan i september, månaden efter JK-beslutet om skadestånd till den syriske våldtäktsmannen, lägger Sverigedemokraterna fram ett förslag i riksdagen om att stoppa skadestånd till kriminella, med fokus på gängkriminella som dömts för brott.

”Det är naturligtvis inte hållbart att grovt kriminella idag enkelt kan plocka ut skatte­medel så fort det inte funnit tillräckligt med bevis för att fälla dem för brott som de med stor sannolikhet varit inblandade i”, skriver SD-ledamöterna Markus Wiechel och Alexander Christiansson i en gemensam motion.

I oktober presenterar även Liberalerna en motion där de kräver att regelverket ”ses över” gällande ersättningar till dömda brottslingar. Partiet menar att det är ”i högsta grad stötande för den allmänna rättskänslan” att en dömd brottsling i vissa fall får högre skadestånd än sitt brottsoffer.

”Lex våldtäktsman 840 000”

Sedan dess har frågan om skadestånd till brottslingar diskuterats i bland annat riksdagens civilutskott. Sverigedemokraterna och Liberalerna har varit drivande för att ändra lagen, så att dömda brottslingar inte ska kunna få skadestånd.

– Det är en ”Lex våldtäktsman 840 000”, förklarar Angelica Lundberg, ledamot för SD i civilutskottet för Samnytt.

– Det är på grund av det fallet som detta uppmärksammats. Det händer då och då att rättsprocesser drar ut på tiden och att man sedan suttit häktad längre än man får i straff.

Angelica Lundberg (SD). Foto: Facebook

Lundberg menar att kriminella i de fallen inte borde få skadestånd. Hon förtydligar att SD-förslaget endast handlar om att stoppa skadestånd till dömda brottslingar. Den handlar inte om att tidigare oskyldigt dömda, eller andra som friats från brottsmisstankar, inte ska kunna få skadestånd.

”Det är anmärkningsvärt”

Enligt Angelica Lundberg har de övriga riksdagspartierna en längre tid känt till att frågan om skadestånd kommer tas upp i civilutskottet. De har därför haft gott om tid på sig att presentera egna förslag och motioner, om de av principskäl inte vill stödja en SD-motion.

Trots det säger alla partier utom SD och L nu nej till att ändra lagen.

– Nu när det är skarpt läge och det finns en chans att råda bot på den här orimliga lagstiftningen, då väljer man att rösta på ett annat sätt. Det är anmärkningsvärt, säger Lundberg.

– Att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstar på det här sättet är inte lika förvånande som att Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna gör det.

Klockan fyra på onsdagseftermiddagen röstar riksdagen om förslaget att stoppa skadestånd till dömda brottslingar. Förslaget kommer då att röstas ned av en majoritet av ledamöterna.

”Det handlar om moral”

Angelica Lundberg får medhåll från Liberalernas Robert Hannah. SD och L har inför tisdagens omröstning enats om en gemensam reservation där båda partierna säger nej till skadestånd till kriminella.

– Vi tycker den här frågan är viktig. Det handlar om moral. Svenska skattepengar ska gå till rätt saker. De ska inte gå till skadestånd till personer som begått brott, säger Robert Hannah till Samnytt.

– Särskilt inte den typen av brott. Det är extra förkastligt.

Robert Hannah (L). Foto: Facebook

Hannah vet inte varför Moderaterna och Kristdemokraterna röstar som de gör, men han misstänker att det beror på att de tror på valseger i höstens riksdagsval.

– Med största sannolikhet kommer en borgerlig regering ta över som driver den frågan, säger han.

”Avböjer kommentar”

Samnytt har inför publiceringen av denna artikel sökt Moderaterna, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna för kommentar.

KD och S har valt att inte svara.

Moderaternas tidigare förstenamn i civilutskottet, David Josefsson, avböjer att kommentera omröstningen med hänvisning till att han är sjukskriven.

Viktor Wärnick (M). Pressbild

Moderaternas nye förstenamn i civilutskottet, Viktor Wärnick, skickar följande mejl via sin pressekretetare:

”Tack för din fråga, men vi avböjer kommentar denna gång.”

LÄS ÄVEN: VIDEO: Gav 840 000 i skadestånd till våldtäktsman – nu får hon medalj av kungen