Som Samnytt tidigare rapporterat nominerade Socialdemokraterna i september sin tidigare partiledare Stefan Löfven till posten som ordförande för Europeiska socialdemokratiska partiet (PES). På torsdagen kom beskedet att Löfven får jobbet.

PES är en paneuropeisk organisation för 33 socialdemokratiska partier i EU-länderna och ytterligare 12 i länder utanför unionen. Kontrasten har varit stor mellan den massiva kritik som riktats mot Löfven för sitt politiska ledarskap som statsminister i Sverige och de översvallande lovord som han lyfts fram med i nomineringsprocessen till ordförandeposten i PES.

Den avgående ordföranden Sergej Stanisjev från Bulgarien krattade manegen för Löfven som sin efterträdare genom att berömma honom som den starka kraften för ett ”socialt Europa”. Detta samtidigt som Löfvens migrations- och integrationspolitik på hemmaplan kritiserats för hur den lett till ökande sociala klyftor med en etnifierat segregerad underklass i botten kännetecknad av omfattande bidragsberoende och hög kriminalitet.

Formellt väljs Löfven som ordförande för PES på den kongress som organisationen håller i helgen i Tysklands huvudstad Berlin i regi av det tyska socialdemokratiska partiet SPD. I ett pressmeddelande skriver man att ordförandevalet är utsatt till klockan 18:30 på dagordningen imorgon fredag

Ser sig som rätt man för jobbet

Löfven kommenterar dock redan på torsdagen det kommande beslutet. Han säger sig övertygad om att vara rätt man för jobbet som garant för fred och säkerhet i Europa och en ljusare framtid för alla européer.

 Vi lever i en orolig tid. Det mycket allvarliga säkerhetsläget, klimathotet, de växande klyftorna och hotet mot demokrati är några av de stora utmaningar vi gemensamt står inför. I tider av dessa har Europas socialdemokrater en avgörande roll. Jag kommer ta mig an uppdraget som ordförande för PES med övertygelsen om Europas betydelse för den globala freden och säkerheten och för att se till att alla människor ska kunna möta en ljusare framtid.

Löfven får stöd i sin självuppfattning av sin efterträdare som partiledare och nu avgående statsminister i Sverige, Magdalena Andersson. Hon säger att hon är ”stolt” över att vara en del av den ”svensk-nordiska socialdemokratin” vars ”starka ställning” hon menar valet av Stefan Löfven är ett kvitto på:

 Jag ser fram emot att Stefan Löfven väljs till ny ordförande för PES. Vi socialdemokrater är väldigt stolta över nomineringen. Det breda stödet för Stefan Löfven som ny ordförande är ett erkännande för den svensk-nordiska socialdemokratins starka ställning, säger partiordförande Magdalena Andersson.

LÄS MER: Löfven snart ledare för europeiska socialdemokratin