Sverige ska träna ukrainska stridspiloter. Det har regeringen beslutat, rapporterar flera medier.

Sverige och ytterligare tio länder skrev igår under ett samarbetsavtal om att utbilda och träna ukrainska piloter på det amerikanska stridsplanet F-16. Ukraina har vädjat om sådana stridsflygplan sedan kort efter den ryska invasionen, men USA har hela tiden sagt nej. Nu kan det dock bli ändring på det.

Sverige har inga F-16, däremot kan Sverige bidra med utbildning i engelska samt platser för de ukrainska piloterna att träningsflyga på. Danmark, Nederländerna och Rumänien är andra länder i F-16-koalitionen, och som använder sådana stridsflygplan.

LÄS ÄVEN: Ukraina ska få testa Gripen

Än så länge har dock inget land lovat skicka F-16-plan till Ukraina, även om USA i över ett års tid talat om att eventuellt skicka F-16-plan till Ukraina.

Tränandet av ukrainska piloter på F-16 inleds nästa månad. Samtidigt kommer Sverige påbörja en ”orienteringsutbildning” på Jas 39 Gripen för ukrainska piloter. De ska få testflyga stridsflygplanet och öva på simulatorer, uppger försvarsminister Pål Jonson (M).

Samarbetsavtalet om att utbilda ukrainska stridspiloter skrevs under i samband med Nato-toppmötet i Vilnius, som Sverige deltagit i.

LÄS OCKSÅ: Pensionerad Viggenpilot: Korkat skicka Gripen till Ukraina