Efter att Diskrimineringsombudsmannen, DO, bedömt att att Försvarsmakten och Plikt- och prövningsverket gör sig skyldiga till diskriminering när de utesluter personer med NPF-diagnoser från mönstringen, ändrar nu även polisen sina regler.
Det var i slutet av av juni som DO efter en tillsyn av Försvarsmakten hade synpunkter på hur man sållade bort personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och menade att detta är diskriminering. Försvarsmakten lovade då att åtgärda det myndigheten anmärkt på.
Efter DO:s beslut skulle polisen göra en översyn av kravprofilen till utbildningen och på tisdagen meddelar man att personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADHD, Aspergers, autism, damp och Tourettes nu får söka till polisutbildningen.
– DO har slagit fast att Försvarsmakten måste göra en individuell bedömning av de sökande. Och vi anser att även vi måste följa det ställningstagandet, säger Eva Årestad Radner på Polismyndighetens hr-avdelning.
De nya reglerna träder i kraft i mitten av augusti. Exakt hur den individuella bedömningen ska göras är ännu oklart.
Bedöms som risk
2018 förklarade Marcus Hammarnäs, avdelningschef på rekryteringsmyndigheten – numera Plikt- och prövningsverket, policyn på följande sätt:
– Vårt uppdrag är att vi ska förse försvaret med människor som kan försvara Sverige. Det är ingen normal situation om det skulle vara krig eller kris. Man kan vara tvungen att agera under lite sömn, lite mat, hot och våld, och där ser vi en risk för de här personerna att den struktur som krävs i vanliga fall, det får man inte här.
Försvarsmaktens pressekreterare Jesper Tengroth om Försvarsmaktens medicinska bedömningsgrunder:
– De är kopplade till vilka förmågor, vad man ska kunna, vilka medicinska hinder som finns för att man ska fullgöra en tjänstgöring i Försvarsmakten. Där är det i grunden så att har man den här typen av diagnos kan man inte tjänstgöra hos oss. Det är dels för att det finns svårigheter att kunna lösa sina uppgifter, men också som ett skydd för den enskilde, för vissa medicinska tillstånd kan förvärras av att man är i den miljö som vi verkar.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.